Milo 02.04.2024 19:28 Zobraziť v diskusii

Re: Osviežovač pamäti

Krátky a neúplný prehľad názorov politikov a vývoja legislatívy k extrémizmu a slobode prejavu

Andrej Danko: "Slovensko je historickým dlžníkom Izraela."

19. septembra 2018

Pripomína, že absencia pojmov, akými sú antisemitizmus a holokaust, spôsobovali prokuratúre a orgánom činným v trestnom konaní problémy pri riešení závažnej trestnej činnosti. "Žijeme v ťažkej dobe, kedy sa popierajú základné ľudské práva. Máme aj v politike ľudí, ktorí popierajú holokaust," zdôraznil Danko, podľa ktorého je povinnosťou poslancov vyriešiť problém s definíciou holokaustu a definíciou antisemitizmu.

"Je to aj môj osobný záväzok, ktorý som dal svojmu kolegovi a priateľovi, predsedovi Knesetu štátu Izrael J.J. Edelsteinovi," doplnil. Danko verí, že jeho návrh nájde širokú podporu nielen koaličných poslancov. "Slovensko je historickým dlžníkom Izraela. Slovensko musí byť príkladom v legislatívnych postupoch pri prijímaní danej normy," uviedol šéf parlamentu.

Premiér Pellegrini: “Dosť bolo virtuálnej beztrestnosti”

Bratislava 18. septembra 2018

“Všimol som si, že denníky už pristúpili k tomu, že preverujú blogerské adresy. Je to prvý krok, na ktorý môžeme nadviazať. Som pripravený v krátkom čase rokovať s prevádzkovateľmi webových stránok a portálov a nájsť riešenie, aby sme zamedzili šíreniu anonymnej nenávisti a virtuálnej beztrestnosti. Každý jeden si musí byť vedomý svojej zodpovednosti za napísaný názor. Len tak sa dá budovať moderný štát, postavený na skutočných princípoch demokracie.”


Danko /+Pellegrini, Kiska/: "Poslanecká imunita na výroky by sa mala zúžiť"

30. augusta 2018

Poslanecká imunita na výroky by sa mala zúžiť, rovnako by sa mal presne zadefinovať antisemitizmus. Parlament by tiež mal prijať zákon o politických stranách. Tieto zmeny chce na jeseň iniciovať predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý zdôrazňuje potrebu prijatia antifašistických opatrení. Spomína ich v súvislosti so stranou Mariana Kotlebu. Jej existenciu považuje za veľký problém Slovenska.


https://www.teraz.sk/slovensko/most-hid-je-pripraveny-rokovat-o-zu/345737-clanok.html

Lipšic: "Je absurdné, aby politická polemika bola predmetom trestného konania"

9. januára 2019

Rozhodnutie ÚS je podľa právneho zástupcu skupiny opozičných poslancov Daniela Lipšica dobrou správou pre slobodu prejavu na Slovensku. Uviedol, že v prípade verbálnych prejavov voči "inej skupine osôb" nikto nevedel, akého prejavu sa má vyvarovať, aby potenciálne neniesol trestnoprávnu zodpovednosť. Ďalej konštatoval, že v slobodnej spoločnosti je absurdné, aby politická polemika bola predmetom trestného konania. "Základom demokracie je diskusia, niekedy aj polemická, niekedy aj za určité hranice slušnosti zachádzajúca, ale to musí regulovať spoločnosť, nie trestné právo, pretože ten dosah na ohrozenie slobody prejavu je veľmi veľký," povedal.


Harabín navrhuje prijatie nových skutkových podstát - výroba, rozširovanie a prechovávanie extrémistických materiálov..

6. 11. 2008

"Takýmto spôsobom chceme prispieť k lepšiemu objasňovaniu a potrestaniu páchateľov, ktorí sa snažia narušiť pokojné nažívanie národov, národností a etnických skupín na našom území,“ vysvetlil Harabin.

Ako ďalej informoval Michal Jurči z tlačového a informačného odboru MS SR, novela definuje extrémistický materiál, osobitný extrémistický motív a extrémistickú skupinu, ktoré majú byť v Trestnom zákone okolnosťami pre vyššiu trestnú sadzbu. Návrh tiež zavádza definíciu trestných činov extrémizmu s ich výpočtom a súvislosťou s extrémistickým motívom a aj úpravy v skutkových podstatách trestného činu násilia proti skupine obyvateľov a výtržníctva.

Zmeny nastanú aj v niektorých skutkových podstatách podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. "Navrhujem tiež sprísniť a rozšíriť postih pre páchateľov, ktorí popierajú holokaust. Rovnako návrh počíta s trestnosťou pri spochybňovaní genocídy. Vychádzame v tomto prípade z úcty k miliónom obetí v koncentračných táboroch. Nie je možné haniť ich pamiatku,“ uviedol Harabin.

V rámci trestných činov proti ľudskosti MS SR navrhuje prijatie nových skutkových podstát - výroba, rozširovanie a prechovávanie extrémistických materiálov a podnecovanie, hanobenie a vyhrážanie sa osobám určiteľným rasou, farbou pleti, pôvodom rodu, národnosťou, národom, etnickou skupinou alebo náboženským vyznaním. V prípade posledného uvedeného trestného činu ide o sprísnenie dolnej hranice trestnej sadzby pri popieraní, spochybňovaní, schvaľovaní alebo ospravedlňovaní holokaustu zo šiestich mesiacov na jeden rok. Sprísnený postih sa bude týkať aj iných zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.

--

T. Rostas: SLOBODA SLOVA JE FIKCIA A BUDE TO HORŠIE

28.3.2024

"V prípade Juliana Assangea sme vždy tvrdili, že toto je reálny obraz o tom, ako to je v realite so slobodou slova na Západe. A potvrdzuje to aj súdenie mňa, súdenie Štefana Harabina a aj odsúdenie Mariána Magáta kvôli tomu, čo sme napísali!"


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.