Milo 02.04.2024 21:29 Zobraziť v diskusii

Re: Postup totálnej digitálnej kontroly

"Biometria je dokonalá, kým nepríde rad na vás"

Vystúpenie A. V. Ležavu pri okrúhlom stole "Biometria: výzvy času. Hrozby a riziká pre človeka".

Ruské orgány sa často a rady odvolávajú na osvedčené zahraničné postupy. Pozrime sa, ako sa veci majú v jednej z najvyspelejších krajín z hľadiska digitalizácie - v Indii.

V tejto krajine existuje digitálny preukaz totožnosti Aadhaar. Aadhaar (hindsky "základ") je 12-miestne jedinečné identifikačné číslo (UID), ktoré vydáva vláda po overení biometrických a demografických údajov osoby.

Na získanie karty Aadhaar musia obyvatelia Indie poskytnúť základné demografické údaje vrátane mena, priezviska, dátumu narodenia, veku, adresy a pohlavia, ako aj biometrické údaje vrátane desiatich odtlačkov prstov, dvoch skenov očných buliev a fotografie tváre.

Tento najväčší digitálny identifikačný systém na svete bol spustený v roku 2012 ako súčasť iniciatívy poskytnúť každému obyvateľovi Indie jedinečné identifikačné číslo. Do roku 2021 bolo vydaných 1,3 miliardy UID, ktoré pokrývajú 92 % obyvateľov Indie.

Systém Aadhaar bol pôvodne zavedený v roku 2012 ako dobrovoľný spôsob zlepšenia poskytovania sociálnych služieb a boja proti falošným alebo odcudzeným preukazom totožnosti používaným na nezákonné účely. Vláda rýchlo rozšírila jeho úlohu tým, že ho urobila povinným pre programy sociálneho zabezpečenia a verejných dávok.

Čoskoro sa systém Aadhaar stal nevyhnutným na prístup k rastúcemu zoznamu služieb súkromného sektora vrátane lekárskych záznamov, bankových účtov, vyplácania dôchodkov atď.

To bolo šťastie pre podvodníkov, pretože digitalizácia im otvorila nebývalé možnosti, čo viedlo k nárastu kybernetických finančných podvodov s využitím platobného systému Aadhaar (AePS). Hoci bol systém AePS vytvorený na podporu finančného začlenenia občanov, bol použitý na podvody práve tých ľudí, pre ktorých bol vytvorený.

Na jeho používanie zákazníci potrebujú len názov banky, číslo Aadhaar a biometrické identifikačné údaje získané pri registrácii do systému Aadhaar. Je to rýchle, jednoduché, ale nie bezpečné, pretože čisto biometrický platobný systém nie je bezpečný, najmä keď sú biometrické identifikátory a čísla Aadhaar ľahko dostupné online.

Odborníci upozornili na širokú dostupnosť čísel Aadhaar a ďalších informácií o ľuďoch na internete v rôznych formách, ako sú naskenované kópie a digitálne záznamy. Podvodníci aktívne využívajú túto zraniteľnosť na získanie prístupu k bankovým účtom obetí a obeťami takýchto počítačových zločinov sú zvyčajne nevinní ľudia.

Únik údajov zákazníkov MTS v Ruskej federácii sa spomínal už mnohokrát, ale svojím rozsahom sa nemôže porovnávať s incidentom v Indii, keď boli osobné údaje viac ako 815 miliónov občanov tejto krajiny voľne dostupné na internete (len za 80 000 USD). To je viac ako polovica populácie Indie s jej 1,49 miliardami obyvateľov alebo viac ako 10 % svetovej populácie. Pritom najcennejšie informácie o každom človeku - jeho biometrické údaje - stoja dokonca menej ako 1 cent.

Útočníci používajú ukradnuté informácie o totožnosti na páchanie krádeží v online bankovníctve, podvodov s vrátením daní a iných počítačových trestných činov.

Na internete sa dá hacknúť čokoľvek a biometrické údaje sú našimi najcennejšími osobnými informáciami. Ak sa do nich niekto nabúra, neexistuje spôsob, ako škodu napraviť. Svoju dúhovku alebo odtlačok prsta nemôžete zmeniť ani zrušiť, rovnako ako nemôžete zmeniť heslo alebo zrušiť kreditnú kartu.

S pokrokom úplnej digitalizácie je hlavným rizikom, ktoré v dohľadnej budúcnosti čaká každého, krádež a falšovanie digitálnych identít. Využitie základne MTS u nás je pokusom útočníkov získať kľúč k prístupu k odcudzeniu digitálnej identity v štátnych službách.

Poskytovanie biometrických údajov bude podľa ministerstva digitalizácie dobrovoľné, ale... Po ukončení prác na integrácii "Jednotného biometrického systému" (UBS) a portálu štátnych služieb plánuje ministerstvo Mincifra povzbudiť občanov, aby poskytovali biometrické údaje, a to aj prostredníctvom obmedzení. Ak biometriu neodovzdáte, váš prístup k štátnym službám bude obmedzený. Bez odovzdania biometrických údajov si pre začiatok nebude možné otvoriť digitálny rubľový účet v Ruskej banke.

Spojením údajov digitálneho rubľa a EBS do jedného systému získa Banka Ruska nielen systém úplného dohľadu nad používateľmi, ale aj nástroj, ktorý účinne kontroluje všetky ich transakcie: kto presne, komu, kedy, koľko, za čo a na akom základe. Niet pochýb o tom, že táto záležitosť sa neobmedzí len na poskytovanie úverov a používanie EBS sa rozšíri na všetky transakcie klientov vykonávané prostredníctvom telefónov. Alebo, lepšie povedané, po zavedení systému nevykonávané.

Nemalo by teda byť pochýb o tom, že keď biometrické údaje našich občanov zhromaždí ministerstvo pre digitalizáciu a Ruská banka, potom sa nevyhnutne dostanú k hackerom a tí z občanov vyzlečú aj poslednú košeľu.

--

"Budúcnosť Ruska alebo priepasť v Davose".

Vystúpenie doktora fyzikálnych a matematických vied G.G. Malineckého počas okrúhleho stola "Biometria: výzvy doby: hrozby a riziká pre človeka"

V priebehu storočí sa pôsobenie spoločenských obmedzení zmiernilo z biča dozorcu na rady a odporúčania v médiách. Kant veril, že cesta k stále väčšej slobode je imperatívom ľudského rozvoja. Biometria a systémy umelej inteligencie by mohli tento stáročný trend prelomiť pred našimi očami.

Výskumy ukazujú, že počítače zatiaľ nepriniesli významné, zásadné zmeny v ekonomike. Stali sa však veľmi dôležitým sociálnym regulátorom.

Otázka je jednoduchá - chceme žiť vo väzení? Vo väzení môže dozorca alebo Veľký brat kedykoľvek vidieť, čo, ako a s kým robíme. Samozrejme, nesleduje nás stále, ale kedykoľvek sa môže na nás opýtať.

Toto sú ťažké rozhodnutia, ktoré robia mocenské elity alebo ľudia určitých civilizácií. Napríklad Klaus Schwab, zakladateľ a šéf Davoského fóra, považuje "väzenskú možnosť" za nevyhnutnú.

Medzi zlomovými bodmi, ktoré čakajú svet do roku 2025, on a ním oslovení odborníci uvádzajú nasledujúce:

- Prvý komerčne dostupný implantovateľný mobilný telefón;

- 1 bilión senzorov pripojených na internet;

- 10 % ľudí bude nosiť oblečenie pripojené na internet;

- 10 % okuliarov je pripojených na internet;

- 90 % ľudí má neobmedzené a bezplatné (podporované reklamou) dátové úložisko.

Francúzsky sociológ Jacques Attali predpovedal, že nasledujúcich 50 rokov bude "vekom hyperkontroly". Svet sa stane "transparentným" a život každého človeka bude na očiach.

To sa už deje. Edward Snowden priznal, že už viac ako miliarda ľudí v 69 krajinách je "pod drobnohľadom" amerických spravodajských služieb.

Samozrejme, biometria je dôležitým krokom na ceste do "počítačového väzenia" alebo do "úžasného nového sveta" Klausa Schwaba, teda na ceste, ktorou sa uberá Západ.

To však nie je cesta Ruska. Pripomeňme si prezidentove slová na Svetovej rade: "Čo znamená suverenita pre náš štát, pre každú rodinu, pre každého človeka? Aký je jej význam, jej hodnota, jej skutočný obsah? Predovšetkým je to sloboda. Sloboda pre Rusko a pre náš národ, a teda pre každého z nás."

Sloboda a elektronické väzenie sú nezlučiteľné ako genialita a darebáctvo.

Po nastolení zásadných problémov môžeme prejsť k diskusii o technických otázkach. Štátne orgány sa snažia dodržiavať usmernenia na ochranu osobných údajov. Napriek tomu sa dá stratený alebo ukradnutý pas nahradiť, prípadne zmeniť meno alebo miesto pobytu. S biometrickými údajmi sa to nedá. Tie sú večné. Za malý obnos peňazí dnes môžete získať databázy osobných údajov, sms-ky a e-maily. Ale krádež biometrických údajov je oveľa závažnejšia! Podvodníci môžu "ukradnúť identitu" a v jej mene urobiť veľa.

Je naivné dúfať, že biometrické údaje zostanú nedostupné. Súdiac podľa dostupných štatistík sa počet počítačových trestných činov v Rusku za štyri roky zvýšil 8-krát. Zatiaľ čo vyšetriť sa podarí len každý piaty.

Deti by nemali dostávať zápalky a naše vládne a podnikové štruktúry by sa nemali hrať s biometrickými údajmi ruských občanov.

--

https://t.me/ONCHETVERIKOVA/9952

Translated with www.DeepL.com/Translator

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.