Kaktus 04.04.2024 09:59 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie

Macron hovorí, že Západ nemusí zasahovať, ak by francúzske jednotky zaútočili na Ukrajine - správy

MOSKVA (Sputnik) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal západným spojencom, že by nebolo potrebné, aby sily NATO alebo USA zasiahli na ukrajinskom bojisku, ak by Rusko zaútočilo na francúzskych vojakov nasadených v oblasti, informovali v stredu americké médiá s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Koncom februára po konferencii o Ukrajine, ktorú organizoval Paríž, Macron uviedol, že západní lídri diskutovali o možnosti vyslania jednotiek na Ukrajinu, a hoci sa v tejto súvislosti nedosiahol konsenzus, nič sa nedá vylúčiť.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa obáva možných ruských útokov na akékoľvek francúzske sily nasadené na Ukrajine, keďže takéto okolnosti by mohli viesť k plnému zapojeniu Francúzska do konfliktu spolu s ďalšími spojencami, uvádza sa v správe. Macron však ubezpečil spojencov, že nie je potrebné, aby spojenci Francúzska zasahovali, uviedli americkí predstavitelia.

Vo februári Macron viedol telefonické rozhovory s Bidenom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, pričom spojencov vyzval, aby voči Rusku zaujali postoj strategickej nejednoznačnosti, ktorý by im umožnil ponechať si na stole všetky vojenské možnosti svojej politiky podpory Ukrajiny vrátane nasadenia vojsk, uviedol WSJ.

Francúzsky prezident požiadal spojencov, aby sa vzdali politiky "červených línií" voči Rusku a ponechali Moskve možnosť odhadnúť ďalšie možné kroky Západu, uviedol denník a dodal, že táto iniciatíva je v kontraste s Bidenovým prístupom vyhýbať sa krokom, ktoré by mohli Moskvu vyprovokovať a viesť k eskalácii.

Spojené štáty a Nemecko Macronovu iniciatívu odmietli s tým, že riskuje eskaláciu nepriateľstva, rozdelenie spojencov a zapojenie NATO na stranu ukrajinského konfliktu, uviedol WSJ a dodal, že Scholz varoval francúzskeho lídra pred zverejňovaním takýchto myšlienok.

Po Macronových vyhláseniach po konferencii, ktorú organizoval Paríž, sa ostatné krajiny EÚ poponáhľali odmietnuť takéto plány, pričom nemecká kancelárka uviedla, že NATO nemá v úmysle vyslať na Ukrajinu svoje jednotky. Kremeľ v reakcii na Macronove vyjadrenia uviedol, že vyslanie jednotiek NATO na Ukrajinu by spôsobilo, že priamy konflikt medzi alianciou a Ruskom by bol nevyhnutný.

V súlade s článkom 5 Severoatlantickej zmluvy sa útok na jedného spojenca považuje za útok na celé NATO, čo umožňuje poskytnúť primeranú pomoc ktorémukoľvek členovi v prípade napadnutia.

https://sputnikglobe.com/20240403/macron-says-no-need-for-west-to-intervene-if-french-troops-attacked-in-ukraine---reports-1117715000.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.