Peter MMXX 04.04.2024 11:37 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Číny

Tu je to, na čo sa bude Čína spoliehať pri raste svojej ekonomiky

31.03.2024

Počas Čínskeho rozvojového fóra Zheng Shajie, riaditeľ Národnej komisie pre rozvoj a reformy, predstavil stratégie a opatrenia zamerané na riešenie troch kľúčových oblastí.

V prvom rade sa krajina snaží podporiť priemyselné inovácie prostredníctvom pokroku vo vede a technike.

Podľa Zhenga má vláda v úmysle posilniť podporu pre „rôzne veľké vedecké a technologické iniciatívy, posilniť úlohu podnikov ako hlavných hnacích síl vedecko-technických inovácií a urýchliť modernizáciu a zlepšenie tradičných priemyselných odvetví“.

Na druhej strane Čína vyvinie nové zdroje ekonomického rastu, ako je bio-výroba, komerčný letecký priemysel, nové materiály atď.

Ako súčasť inštitucionálnej reformy zavedie Peking opatrenia na zlepšenie trhovo orientovaného podnikateľského prostredia a bude pokračovať v podpore environmentálnych a nízkouhlíkových transformácií.

Čo sa týka väčšej otvorenosti, Zheng vyjadril záväzok vlády posilniť medzinárodnú spoluprácu v oblasti vedy a techniky.

Zdôraznil dôležitosť budovania „inovačného ekosystému“ na podporu hlbšej výmeny a partnerstva personálu medzi Čínou a zahraničnými krajinami.

Čína už začala s niektorými z týchto akcií počas „dvoch zasadnutí“, hlavného politického stretnutia krajiny, na ktorom sa stretávajú delegáti Národného ľudového kongresu a Čínskej ľudovej politickej poradnej konferencie.

Uprostred náročného globálneho prostredia sa ázijská veľmoc tento rok zameriava na ekonomickú expanziu zhruba o päť percent.

https://cryptodnes.bg/en/brics-eto-kakvo-shte-razchita-kitai-razviva-ikonomikata/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.