Lin 04.04.2024 16:39 Zobraziť v diskusii

Re: Zemský kríž Českého kráľovstva na výstave v Drážďanoch


Zora povedal/-a: Vyzerá to tak, že tento:

Ten kurátor je nejspíš pěkný ptáček. A - samozřejmě - do sedla své "moci" se dostal díky současnému rozvědčíkovi na Hradě.

Pro zajímavost jsem si na túbku našla rozhovor s ním, kde se mj. vymezuje vůči Zemanovi (jako současná klika) a povídá o tom, jak chce Hrad "očistit a dovést zpět kulturu a intelektuálno". Jednak nechápu, od čeho "očistit" - jednak tou kulturní očistou zamýšlí třeba trvalou výstavu bratrů Formanových - Imaginárium:

Ano, jde také o umění - i když současné. Ale stejně mi to neodpovídá na otázku, proč výstava korunovačních klenotů - včetně ostatkového kříže - nemohla proběhnout na Hradě, notabene cca 100 km od Drážďan. Jednak byl sv. Vít (prý) Čech - a i když si císaře Karla IV Němci přisvojují, byl v Praze rozený, zpočátku v Čechách vychovávaný a i po korunovaci na císaře římského (nikoliv německého) pobýval nejraději v Čechách. A jeho největší dědictví v podobě stavebních skvostů zůstalo přece jen v Čechách - i přesto, že nechal stavět i jinde po Evropě.

Ještě doplňuji:

Trochu jsem se rozhlížela a našla, že letos by bylo u nás co slavit! Totiž - roku 1344 vymohl mladý Karel IV, aby bylo pražské biskupství povýšené na arcibiskupství. A byl také položený základní kámen pro chrám sv. Víta.

https://www.tyrkys.cz/stranka/30-dubna-1344-historicky-okamzik-povyseni-prazskeho-biskupstvi-na-arcibiskupstvi.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.