Zora 04.04.2024 23:11 Zobraziť v diskusii

Re: Zemský kríž Českého kráľovstva na výstave v Drážďanoch

V MSM:

Vyhľadávala som "Petr Pavel Drážďany" - našla som toho dosť a uvádzam len niektoré, ale všade sa píše o "svatovítském pokladě" s rôznymi obmenami formy.

Akurát blek.cz nepriamo spomína kríž ako relikviár.

Čipy a polovodiče sú skvelým doplnením programu.

A ten vraj náhodne zvolený dátum návštevy ...

--

Petr Pavel vyrazil do Drážďan: Oběd s premiérem, zahájení výstavy a bílý skafandr

15.3.24

Na nešťastné 85. výročí od vpádu nacistů do Československa, se prezident Petr Pavel vydal do německého Saska. A nepřijel s prázdnou! Slavnostně totiž otevřel českou výstavu o svatovítských pokladech. Po jednání poobědval se zemským premiérem Michaelem Kretschmerem a úplně na závěr si oblékl bílý skafandr, aby se mohl v doprovodu německých vědců vydat do laboratoře na polovodiče.

/.../

Výstava pokladů

Poté oba odjeli do Umělecké síně v Lipsiusbau, kde otevřeli zmíněnou výstavu. Ta se vůbec poprvé dostala za české hranice. Státníky doprovázeli šéfka Státních uměleckých sbírek Drážďany (SKD) Marion Ackermannová anebo kurátor výstavy Jiří Fajt. 

„Jedním z největších přispěvatelů do sbírky byl král a císař Karel IV. Jsem rád, že se tu podařilo udělat velmi unikátní výstavu s takto výraznou českou stopou,“ zmínil Pavel v projevu. Jeden z vystavených artefaktů je např. nevyčíslitelně cenný relikviář s údajným dřívkem z Ježíšova kříže, který měl ve své sbírce právě Karel IV.

Mezi přísedícími u slavnostního otevření byl třeba emeritní kardinál Dominik Duka nebo fotograf Josef Koudelka, který přispěl do výstavy svými snímky z Izraele a Západního břehu Jordánu. Při zahájení zahrálo také jazzové trio, což si prezident očividně užíval – usmíval se a poklepávat nohou do rytmu.

--

Svatovítský poklad poprvé v zahraničí. Petr Pavel zahájil výstavu v Drážďanech

15.3.24

"Svatovítský chrámový poklad je v zahraničí vůbec poprvé. A poprvé ho v takové sestavě mohou vidět i čeští návštěvníci," řekl na vernisáži Petr Pavel. Poklad je vystaven v dialogu s tvorbou současných umělců - Angličana Edmunda de Waala, českého fotografa Josefa Koudelky a Němce Juliana Rosefeldta.

Právě na spojení historického katedrálního pokladu se současnými díly upozorňuje kurátor Jiří Fajt. "Výstava spojuje výrazné paměťové skoky naší civilizace," konstatuje bývalý ředitel pražské Národní galerie. Zatímco katedrální poklad podle Fajta vychází z křesťanské víry a dějin spásy, práce de Waala, Koudelky a Rosefeldta přinášejí současný pohled.

Od Koudelky, kterého proslavily snímky invaze vojsk Varšavské smlouvy do Prahy, jsou tu zastoupeny velkoformátové fotografie rozděleného Jeruzaléma. Rosefeldt zase svým filmem ukazuje zničující vliv lidského chování. Monumentální skříňové objekty od de Waala pak dle pořadatelů tvoří protiklad chrámového pokladu.

Svatovítský poklad pravidelně rozšiřovala už dynastie Přemyslovců, díky úsilí císaře a českého krále Karla IV. se více než zdvojnásobil.

V Drážďanech jsou k vidění různé typy relikviářů, ale také významná díla zlatnického umění či obrazy a sochy. Příkladem budiž relikviářová busta svatého Vojtěcha darovaná Vladislavem Jagellonským, takzvaný nostický plenář, který je znám i jako relikviář svatého Kříže.

--

Agresorovi nelze ustupovat, shodli se v Drážďanech Pavel s Kretschmerem

15.3.24

Za důkaz důvěry v česko-německých vztazích označil saský premiér Michael Kretschmer dnešní návštěvu českého prezidenta Petra Pavla v Drážďanech. Ta se uskutečnila v den 85. výročí okupace zbytku Československa nacistickým Německem. Pavel a Kretschmer se shodli, že Západ musí Ukrajinu nadále podporovat v její obraně před ruskou invazí a že agresorovi nelze ustupovat. Kretschmer v podpoře Ukrajiny ocenil českou roli, především pak českou snahu na získání munice. Odpoledne Pavel s Kretschmerem otevřeli v Drážďanech výstavu svatovítského pokladu.

"Je to ukázka velké důvěry," řekl Kretschmer o tom, že Pavel přijel do saské metropole v den výročí okupace. To, že návštěva se v tento den mohla uskutečnit, není podle Kretschmera samozřejmostí. "Všeho jsme dosáhli společnou prací," poznamenal o nynějších česko-saských vztazích.

"Tomuto datu neupírám symboliku, kterou má, je však důležité zúročit historické zkušenosti. Vzhledem k času už toto datum nemá tak emotivní náboj a jsme rádi, že jsme se přes to dokázali přenést a společně pracovat pro lepší budoucnost," řekl Pavel. O minulosti řekl, že mezi Němci a Čechy byla období světlejší a období temnější. "Dnes můžeme s klidem říct, že jsme přátelé a že si rozumíme," dodal Pavel.

--

Na výročí okupace do Saska. Pavel jednal s „rusofilním premiérem“

15.3.24

Prezident Petr Pavel v pátek zamířil na návštěvu Saska. Kromě utužování sousedských vztahů ho čekal i rozhovor se zemským premiérem, který je známý vstřícností k putinovskému Rusku. Sasko čekají i napínavé volby do zemského sněmu.

/.../

A v pátek vyrazil prezident Petr Pavel na cestu do Drážďan, která má potvrdit blízkost Česka a Svobodného státu Sasko.

Podle Pražského hradu to symbolizuje kvalitu česko-německých vztahů a boří zažité mýty. I když zrovna datum 15. března, tedy den 85. výročí vpádu hitlerovských vojsk na české území, je podle informací Seznam Zpráv náhoda – prostě to tak časově vyšlo.

/.../

Český prezident je na návštěvě Saska po dlouhých 12 letech. Naposledy tam byl rok před koncem svého mandátu Václav Klaus.

/odporúčam pozrieť si celý text/

--

Prezident Pavel se zapojil do boje o čipové investice z Tchaj-wanu a Drážďan. Zájem je, otázkou je byrokracie

19.3.24

--

Pracovní návštěva prezidenta republiky Petra Pavla v Sasku  

15.3.24

https://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/aktualni-tiskove-zpravy/prezident-republiky-pojede-na-pracovni-cestu-do-saska-17667

----

Petícia:

Petice za návrat korunovačního kříže – našeho největšího národního artefaktu z Německa

--

Za povšimnutie stoja aj udalosti z 8.9.:

https://sk.wikipedia.org/wiki/8._september

https://cs.wikipedia.org/wiki/8._z%C3%A1%C5%99%C3%AD

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.