Dani_ela 05.04.2024 12:11 Zobraziť v diskusii

Re: Zemský kríž Českého kráľovstva na výstave v Drážďanoch

Dovolím si sem zkopírovat příspěvek od Pippi (která vznesla dotaz na prezidentskou kancelář) z diskusního fóra ksb-csr.net. Je tam i příspěk s vyjádřením kardinála Duky:

Zaujala ma táto kauza a rovnako sa mi veĺa faktorov zdá zvláštnych. Oslovila som preto kancléra prezidenta s dotazom prostredníctvom e-mailu:

"Vážený pane inženýre,

prezident republiky Petr Pavel uskutečnil v pátek dne 15. března 2024 pracovní návštěvu spolkové země Svobodný stát Sasko, kde v Drážďanech zahájil výstavu „Fragmenty vzpomínek o svatovítském pokladu“. Jak jsem se dočetla, vystaveny jsou některé české korunovační klenoty a také relikviářový poklad katedrály Svatého Víta, Svatovítský poklad. Znepokojuje mne fakt, že jsem se z médií nedověděla, za jakých podmínek a bezpečnostních opatření byly tyto klenoty nesmírné hodnoty a ještě většího symbolického významu pro český stát a národ vyvezeny, jaké jsou vůbec záruky, že se v pořádku vrátí zpět kam patří. Informace z médií, kde se kurátor výstavy pan Jiří Fajt vyjádřil, že vlastně ani nemusel moc přesvědčovat představitele církve k zapůjčení pokladu z katedrály Svatého Víta, mne z obav nevyvedly, naopak.

Ráda bych se Vás proto dotázala, jakým způsobem bylo řešeno zapůjčení klenotů, jakým způsobem jsou klenoty na výstavě v prostorách Lipsiusbau zajištěny, jaké jsou záruky proti nebezpečí odcizení, poškození, dále jak je zajištěna kompletní návratnost a bezpečnost v termínu ukončení výstavy.

Jistě si také vzpomínáte, jak bohatě nás nedávno média informovala o mimořádných bezpečnostních podmínkách, za kterých byla na výstavu do Národního muzea převezena a instalována Věstonická Venuše. O vystavení českého národního pokladu a klenotů jsme se kromě informace o zahájení výstavy v Německu nedověděli prakticky nic, možná i kvůli dost nevhodně načasovanému termínu výstavy, médii proběhly jen základní informace. Také v německých médiích jsou na informace poměrně skoupí. Domnívám se, že tato výstava nepatří mezi běžné výstavy, na které se vybírá vstupné v hodnotě 8€, jak tomu momentálně je, jedná se o unikátní výstavu už jen faktem, cituji: "Klenoty opouštějí místo svého uložení pouze při významných příležitostech a jejich výstavy se vždy těší obrovskému zájmu veřejnosti v němž lze mimo jiné spatřit připomínku národních manifestací z roku 1867, kdy se insignie českých králů naposledy vrátily z Vídně a od té doby se nepřetržitě nacházejí na českém (československém) území".

Ráda bych Vás tedy poprosila o informace".

Dostala jsem následující odpověď:

"Dobrý den vážená paní xyz,

děkuji za váš email a dovolím si vám odpovědět za Odbor komunikace, i když vámi oslovený je vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Milan Vašina. Majitelem vystavených předmětů v Drážďanech je Metropolitní kapitula u sv. Víta a záleží pouze na jejím rozhodnutí, jak nakládá se svým majetkem. Žádný z předmětů vystavený v Drážďanech není součástí českých korunovačních klenotů. Český stát si zákonem vyhradil právo dohledu nad zacházení s kulturními památkami (včetně jejich eventuálního krátkodobého vyvezení do zahraničí za výstavními účely) a v tomto případě krátkodobý vývoz předmětů ze Svatovítského pokladu na výstavu v Drážďanech povolil (pochopitelně po splnění náročných podmínek a záruk obou stran – půjčitele a vypůjčitele). Konkrétní podmínky a bezpečnostní záruky pro převoz a vystavení jsou tzv. utajovanou skutečností. S přátelským pozdravem xyz"

Odpověděla jsem ještě na e-mail:

"Dobrý den Vám přeji, paní xyz,

děkuji Vám za odpověď na můj dotaz.

Jak uvádíte v e-mailu, převoz a instalace Svatovítského pokladu na výstavě byl důkladně připravený a zajištěný vůči možnému poškození nebo zcizení, i když nebyl medializován, snad je tomu tak. Věřím také, že Svatovítský poklad je ve výstavních prostorách v Lipsiusbau zajistěný tak, aby se vrátil v září v pořádku Do České republiky na místo svého uložení.

Nechci se přít, je pro mne ale s podivem, vyvézt poprvé v den 85. výročí okupace Československa nacistickým Německem český národní poklad právě do Německa, vystavit jej tam za symbolickou cenu spolu s expozicemi týkající se společensko-politického dění, které s pokladem nijak nesouvisejí. Nejedná se o běžnou výstavu uměleckých předmětů.

Nechci se přít, zda je nebo není momentálně relikviářový kříž součástí korunovačních klenotů. V minulosti tomu tak bylo. Zlatý relikviářový kříž Karla IV se stal brzy po zhotovení integrální součástí korunovačních klenotů, je to patrně nejvýznamnější předmět svého druhu v Evropě, nejcennější i v rámci korunovačních klenotů.

Vzhledem k obrovské historické a umělecké hodnotě má tento poklad především symbolickou hodnotu, symbolizuje stát, národní identitu, měl by být proto vystavován především na území Čech a jen v dny významné z pohledu české státnosti. Domnívám se, že nejen já mám obavy o národní symbol, který se dostal mimo své území v nejisté době, jaká je dnes.

Věřím tedy, že Český stát, pokud si zákonem vyhradil právo dohledu nad zacházením s kulturními památkami, zajistí i bezpečný pobyt a návrat cenných historických artefaktů na místo svého uložení. Přeji Vám příjemný den".

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.