Zora 07.04.2024 20:27 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

Judita, ktorú odsúdili na vyše 12 rokov za vraždu kamaráta, neuspela s dovolaním ani na Najvyššom súde

04.04.2024

Najvyšší súd zamietol dovolanie a potvrdil trest Judity Hany Konečnej, ktorá bola ešte v roku 2020 odsúdená na viac ako 12 rokov väzenia za brutálnu vraždu 16-ročného Tomáša Teličáka. K vražde došlo podľa súdu v silnom afekte, motív však ostáva neznámy.

Senát súdu ešte začiatkom marca odmietol dovolanie Judity, ktoré ešte ako tínedžerka podala so svojím advokátom v roku 2021.

Odmietnutie dovolania potvrdila pre denník SME hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. "Ďalšie informácie verejnosti poskytneme až po doručení písomného vyhotovenia rozhodnutia procesným stranám,“ povedala.

Sudcovia zamietli dovolanie na neverejnom zasadnutí. Ide o bežný postup, keď sa senát po preštudovaní dovolacích dôvodov a spisu ku kauze zhodne na tom, že nie je dôvod zvolávať verejné zasadnutie.

Mimoriadnym opravným prostriedkom sa Hana Konečná spolu s advokátom domáhali, aby Najvyšší súd zrušil trest odňatia slobody na 12 rokov a 4 mesiace, ktorý dostala za vraždu svojho spolužiaka z mája 2019. Judita ho podľa odsudzujúcich verdiktov zabila v silnom afekte, keď do neho bodla až 49-krát.

Rozsudok ešte nie je právoplatný, obe strany sa buď odvolali alebo ponechali si právo na odvolanie.

Vražda sa odohrala na žilinskom sídlisku Vlčince 16. mája 2019. Polícia po Tomášovej smrti krátko pracovala s verziou, že útočiť mal falošný odpočtár elektriny. Záchranárom túto verziu ponúkala samotná Judita.

O tri dni neskôr však práve ju obvinili z brutálnej vraždy a od 23. mája 2019 bola vo vyšetrovacej väzbe v nemocnici pre odsúdených a obvinených v Trenčíne. Všetky jej pokusy o prepustenie či nahradenie väzby dohľadom mediačného a probačného úradníka súdy zamietli.

Žilinská krajská prokuratúra podala obžalobu 13. novembra, podľa nej mala Judita svojmu kamarátovi spôsobiť najmenej 49 bodno-rezných poranení na rôznych častiach tela. Jeden z dvoch nožov našli policajti u Judity v detskej izbe. Podľa obžaloby došlo pri útoku k opakovanému zasiahnutiu vnútorných orgánov chlapca.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.