Milo 08.04.2024 22:33 Zobraziť v diskusii

Re: Výroky známych aj neznámych

G.B. Shaw povedal:

Propaganda nerobí z ľudí idiotov. Propaganda je cielená na idiotov.

Veľmi zaujímavý výrok. A dôležitá téma - keďže proti (podľa autora výroku neexistujúcej) idiotizácii je myslené aj toto fórum. Kto nemá rád smer "proti", vyjadriť by sa to dalo aj ako "pomoc pri odstraňovaní následkov spôsobených propagandou".

Má autor pravdu? Sú všetci tí, ktorí podľahnú stáročiam overeným, dnes takmer do dokonalosti privedeným útokom na psychiku naozaj idioti? Koľko z nás si môže povedat, nikdy som nenaletel propagande? Alebo sa práve nenachádzam pod jej vplyvom? A možno aj pán Shaw niekomu naletel, keď formuloval tento výrok.

Alebo je táto vlastnosť vrodená, dedičná? Nezmeniteľná? To by mohlo byť vysvetlením, ako to G.B. myslel.

Oveľa reálnejšia bude odpoveď, že vnímavosť na nevedomé preberanie vonkajších vplyvov je individuálna a závislá od množstva faktorov. Genetických i kultúrnych. Ale bezpochyby je množstvo "zasiahnutých", u ktorých propagačné posolstvo "trafí" a zanechá dočasné alebo trvalé následky v ich mysli, úmerné jej vyslanému množstvu a kvalite.

--

Vychádzam z anglického významu slova propaganda, keďže G.B. Shaw ho použil v tomto jazyku. V slovenčine má podľa Slovníka slovenského jazyka význam: "rozširovanie myšlienok s cieľom získať prívržencov: politická, zahraničná p."., napriek tomu, že sa používa skôr v zmysle "anglickom", teda

"... ako systematická forma cieleného presviedčania, ktorá sa snaží ovplyvniť (influence) emócie, postoje, názory a konanie určených cieľových skupín na ideologické, politické alebo komerčné účely prostredníctvom riadeného šírenia jednostranných správ (ktoré môžu, ale nemusia byť pravdivé) prostredníctvom masových a priamych mediálnych kanálov. "

Na odovzdávanie propagandistických posolstiev sa používa široká škála materiálov a médií, ktoré sa menili s vynájdením nových technológií, napríklad obrazov, karikatúr, plagátov, letákov, filmov, hudby (pozri aj "K Šamanovi"), rozhlasových relácií, televíznych programov a webových stránok.

--

Pre istotu dodám, že mám k propagande akéhokoľvek druhu negatívny vzťah :)

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.