Peter MMXX 09.04.2024 15:12 Zobraziť v diskusii

Re: Globálne správy

Podľa zistení The Washington post západné firmy za dva roky nakúpili od Ruska titán v celkovej hodnote 715 miliónov dolárov.

Pričom západné krajiny verejne odmietli nákup ruského titánu. Napríklad americká korporácia Boeing to oznámila už v roku 2022. K nej sa pridal britský Rolls-Royce, ktorý vyrába motory pre Airbus a Boeing. Airbus sľúbil, že to urobí v priebehu niekoľkých mesiacov na konci roku 2022.

Spoločnosti citovali značné nahromadené zásoby od rôznych dodávateľov, ale trhoví analytici nepochybovali o tom, že obchodovanie sa čoskoro obnoví v neverejnom formáte. Očividne sa to stalo.

 Podľa The Washington Post celý ten čas Západ v tichosti pokračoval v nákupe titánu od Ruska. V roku 2022 Avisma vyviezla asi 15 tisíc ton kovu v hodnote 370 miliónov dolárov, v roku 2023 - 345 miliónov dolárov. Väčšina z nich odišla do nepriateľských krajín - Nemecka, Veľkej Británie, Francúzska a USA.

Ako sa ukázalo, boli zapojení všetci hlavní leteckí dodávatelia. Francúzsky Safran, ktorý vyrába podvozky vrátane pre Boeing, tak v roku 2022 zvýšil dovoz na 20 miliónov dolárov (v roku 2021 to bolo 8,6). Rolls-Royce zakúpil o 6 miliónov dolárov viac ako v predchádzajúcom roku.

Viac ruského LNG sa vyváža do Európy ako do Ázie | ZeroHedge

Bloomberg: Krajiny G7 budú musieť minúť 10 biliónov dolárov na prezbrojenie 

Svet vstúpil do éry prezbrojovania. 

Upozornila na to americká agentúra „Bloomberg“.

Krajiny G7, z ktorých mnohé doteraz uprednostňovali šetrenie na svojich ozbrojených silách, budú musieť vynakladať oveľa viac prostriedkov.

❗️Európske krajiny sa boja Ruska, Číny, Iránu a Severnej Kórey a uvedomujú si, že im nedokážu odolať. Posilnenie obrany si vyžiada veľa peňazí. Bezprostredným cieľom sú 2% HDP, pričom aj to sa mnohým vládam zdá nedosiahnuteľné. Avšak odborníci na bezpečnosť sa domnievajú, že výdavky by sa mali zvýšiť až na 4%.

Publikácia naznačuje, že mnohé štáty budú nútené požičať si peniaze od svojich partnerov a výrazne znížiť iné výdavkové položky.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-04-09/russia-china-twin-threat-sees-eu-us-face-vast-increase-in-defense-spending?srnd=homepage-europe

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.