Kaktus 10.04.2024 09:22 Zobraziť v diskusii

Re: Česká republika

Plénum ÚS odmítlo zpochybnit konfiskace majetku Lichtenštejnů, tři soudci nesouhlasí

Tři soudci Ústavního soudu vydali odlišné stanovisko k nálezu Ústavního soudu, kterým plénum zamítlo vydání majetku českého státu Nadaci knížete z Lichtenštejna. Plénum se přihlásilo k ustálené judikatuře ohledně Benešových dekretů. Soudci David Uhlíř, Lucie Dolanská Bányaiová a Milan Hulmák by naopak napravovali historické křivdy.

Ústavní soud dnes zveřejnil nález v případu stížnosti Nadace knížete z Lichtenštejna a jedné fyzické osoby. Úplný text nálezu je zde:

Stěžovatelé před Ústavním soudem se původně žalobou domáhali vyklizení nemovitostí v Praze 10, případně určení vlastnického práva nebo náhrady za tyto nemovitosti. „V katastru nemovitostí je jako jejich vlastník zapsán stát (zastupovaný vedlejšími účastníky). Nadace však tvrdí, že sporné nemovitosti vlastní, neboť je univerzálním dědicem Františka Josefa II. Lichtenštejna (zůstavitel),“ vysvětlil dnes ve zprávě Ústavní soud.

V žalobě tvrdili, že stát tyto nemovitosti v roce 1945 bez právního důvodu fyzicky ovládl a jejich vlastníkem tak zůstal až do své smrti zůstavitel. Dekret presidenta republiky č. 12/1945 Sb. se podle nich nevztahoval na zůstavitele, ani na sporné nemovitosti. Civilní soudy žalobě stěžovatelů nevyhověly

ÚS: Tvrzení, že konfiskace je nicotná, není opodstatněné

https://www.ceska-justice.cz/2024/04/plenum-us-odmitlo-zpochybnit-konfiskace-majetku-lichtenstejnu-tri-soudci-nesouhlasi/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.