Zora 13.04.2024 19:55 Zobraziť v diskusii

Re: Eutanásie aneb jak doporučit sebevraždu


05.04.2024

Fyzicky zdravá žena (28) podstúpi eutanáziu: Už viac nedokáže žiť s depresiou... Ľudia vinia lekárov

AMSTERDAM – Dvadsaťosemročná Zoraya ter Beeková z Holandska trpí vážnymi psychickými problémami, ako je depresia, autizmus a hraničná porucha osobnosti. Rozhodla sa preto ukončiť svoj život asistovanou samovraždou, a to aj napriek tomu, že je fyzicky zdravá.

Zoraya ter Beeková žije v malej dedinke v Holandsku blízko nemeckých hraníc. Celý život zápasila so svojím duševným zdravím. Kedysi snívala o tom, že sa stane psychiatričkou, ale v máji tohto roku sa chystá ukončiť svoj život. O možnosti asistovanej samovraždy jej povedali lekári. „Už pre vás nemôžeme urobiť nič. Nikdy to nebude lepšie,“ povedali jej, informuje denník Mirror. Stef Groenewoud, etik zdravotnej starostlivosti na Teologickej univerzite v Kampen v Holandsku, povedal, že eutanázia je obvykle poslednou možnosťou.

Zoraya by bola po smrti rada spopolnená. Usmrtiť by ju mali na pohovke v obývačke. Vysvetlila, že počas eutanázie nechce žiadnu hudbu. Lekár jej najprv podá sedatívum a potom liek, ktorý jej zastaví srdce. Jej 40-ročný priateľ bude po jej boku, uvádza denník New York Post„Doktori si naozaj dávajú na čas. Nejde o to, že vojdú a povedia: ‚Ľahnite si, prosím!‘ Väčšinou si najskôr všetci dajú šálku kávy na upokojenie nervov a navodenie príjemnej atmosféry. Potom sa spýtajú, či je pacient pripravený,“ priblížila Zoraya.

„Zaujmem svoje miesto na gauči. Ešte raz sa ma opýtajú, či som si istá, spustia procedúru a zaželajú mi šťastnú cestu. Alebo v mojom prípade príjemný spánok,“ dodala. Prezradila, že jej popol priateľ rozsype na nejakom peknom mieste v lese. Na otázku, či sa bojí smrti, odpovedala kladne. „Trochu sa bojím smrti, pretože je to najväčšia neznáma. Naozaj nevieme, čo bude ďalej. To je tá strašidelná časť,“ uviedla ďalej.

Holandsko sa stalo prvou krajinou na svete, ktorá uzákonila asistovanú samovraždu v roku 2001. Odvtedy sa stáva čoraz populárnejšou. V roku 2022 došlo v Holandsku k 8 720 úmrtiam na eutanáziu, čo predstavuje približne 5 percent všetkých úmrtí v krajine a oproti 4 percentám v predchádzajúcom roku. Kritici legalizácie samovrážd tvrdia, že ľudí ako ter Beekovú lekári nabádajú ku smrti.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.