Zora 13.04.2024 20:01 Zobraziť v diskusii

Re: Eutanásie aneb jak doporučit sebevraždu

FRANCÚZSKA REVOLÚCIA SA NEKONČÍ

TEXT MARIÁN TKÁČ

04.04.2024

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zorganizoval míting v Paríži, ktorý Robert Fico označil za „bojové stretnutie“ bez jediného slova o mieri na Ukrajine. Následne navštívil Prahu, kde rovnako vládnu vojnoví nadšenci, a vyzval spojencov Ukrajiny, aby neboli pri jej podpore zbabelí. Rusko nesmie zvíťaziť, je nutné podporovať ukrajinský ľud a tamojšiu armádu tak dlho, ako to bude potrebné. Aj spôsobmi, aké budú potrebné. Našiel pochopenie u Čechov konštatovaním, že treba diskutovať aj o možnej prítomnosti vojakov NATO na Ukrajine, nie „bojových jednotiek“, ale formou „asistencie“.

Asistovaná smrť

Ktovie, kde sa rodia tieto militantné nápady. Žeby v odkaze francúzskej revolúcie, ktorá vypukla v r. 1789 pod heslom „Sloboda, rovnosť, bratstvo“? Veď každá revolúcia, bez ohľadu na heslá, je o smrti „nepriateľa“. Revolučný, teda smrtiaci náboj majú aj jeho iné dve aktivity.

Francúzsko sa stalo jediným štátom na svete, kde je právo na potrat zakotvené v ústave. Príslušný zákon podporili na spoločnom zasadnutí obe komory francúzskeho parlamentu. Za návrh o „slobode žien pri kontrole nad vlastným telom“ hlasovalo 780 zákonodarcov a 72 sa vyslovilo proti, čím s prehľadom dosiahli trojpätinovú väčšinu. Je to poistka pre prípad, keby v budúcnosti niekto chcel rušiť potraty – potreboval by ústavnú väčšinu. To však nestačí, Macron oznámil, že také právo chce zakotviť aj medzi základné práva v EÚ. 

Mužík z Paríža valcuje ďalej. Ohlásil návrh zákona o „asistovanej smrti“. Chce sa vyhnúť pojmom „asistovaná samovražda“ alebo „eutanázia“, pretože má ísť o „presné kritériá“.

Cena života

Asistovaná smrť by nemala byť umožnená maloletým a pacientom s psychiatrickými ochoreniami. Návrh predloží do parlamentu v máji. Nie preto, že máj je lásky čas, ale preto, že začiatkom júna budú eurovoľby. Vysoké platy a penzie europoslancov smrdia všelijakým spôsobom. Vo Francúzsku takto, politickou reklamou za cenu ľudských životov. Potraty i eutanáziu podporuje totiž väčšina voličov jeho politickej strany a údajne aj Francúzov vôbec.

Aj keď Macron uvažoval o inak pomenovanej eutanázii už dlhší čas, veľa zdravotníkov a celá katolícka cirkev sa dôrazne postavili proti. Keďže Macron hovorí o „zákone bratstva“, ktorý sa „pozerá smrti do očí“ – pričom toto slovo je súčasťou citovaného „revolučného“ sloganu, francúzska lekárka konštatuje, že „bratstvo je v prvom rade o tom, aby sme ľuďom poskytli prístup k starostlivosti, ktorú potrebujú“.

Predseda Konferencie biskupov Francúzska arcibiskup de Moulins-Beaufort vyhlásil, že to nemôže byť „zákon bratstva“, ktorý „navádza k smrti ako životnému riešeniu“.

Macron je evidentne „priateľom smrti“. Doma smrti nenarodených detí i tých, ktorým sa už „nechce žiť“. A na Ukrajine ďalších desaťtisícov Ukrajincov i Rusov. Ktorých zasiahnu náboje, na ktoré na spôsob „Národ sobě“ už Česi zbierajú peniaze po celej Európe, a Macronovu podporu už majú. Prípadne, ktorých „trafia“ nie bojujúci, ale len asistujúci vojaci NATO.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.