Zora 14.04.2024 10:32 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ


Iránsky minister slávnostne otvoril nový konzulát v Damasku

Príslušníci záchranných zložiek zasahujú po leteckom útoku v Damasku v pondelok 1. apríla 2024. Osem ľudí zahynulo v pondelok pri výbuchu, ktorý zasiahol budovu susediacu s iránskym veľvyslanectvom v sýrskej metropole Damask. Podľa iránskych médií išlo o izraelský útok, pri ktorom zahynul generál iránskych Revolučných gárd. TASR o tom píše s odvolaním sa na agentúry DPA a AFP. Izraelská armáda opakovanie útočí na ciele v susednej Sýrii, aby zabránila Iránu a ozbrojeným skupinám spojeným s Teheránom, ako je libanonský Hizballáh, v rozšírení svojho vplyvu v tejto krajine. Od začiatku vojny v Pásme Gazy pred takmer pol rokom sa tieto údery zintenzívnili. Foto: TASR/AP

--

Damask 8. apríla (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v pondelok slávnostne otvoril nový konzulát svojej krajiny v Damasku. Urobil tak týždeň po útoku na pôvodný konzulát, z ktorého Irán obviňuje Izrael.

Iránskeho ministra zahraničných vecí sprevádzal jeho sýrsky partner Fajsal Mikdád, uviedla štátna tlačová agentúra SANA. Nový konzulát sa nachádza v luxusnej štvrti, kde sídlia aj ďalšie zahraničné veľvyslanectvá a úrady OSN, neďaleko od priestorov zničených pri útoku, informovala AFP.

Amír Abdollahján sa má stretnúť aj s prezidentom Bašárom Asadom a sýrske provládne noviny Al-Watan uviedli, že jeho rozhovory v Damasku budú "zamerané najmä" na dôsledky minulotýždňového útoku.

Teherán je kľúčový spojenec Damasku a prisľúbil pomstu za letecký útok na svoj konzulát. Minulý pondelok pri ňom zahynulo sedem členov iránskych elitných Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Sýria i Irán obviňujú z útoku Izrael, ale ten sa k incidentu nevyjadril.

Iránsky minister zahraničných vecí začal v nedeľu regionálne turné v Ománe, ktorý je dlhoročným sprostredkovateľom medzi Teheránom a Západom. Ománsky minister zahraničných vecí vyzval na zníženie napätia v regióne.

--

Írán zaútočil na Izrael

14.4.24

Írán:

Írán v sobotu večer vyslal na Izrael stovky dronů, střel s plochou dráhou letu a zřejmě i balistické rakety. Íránské revoluční gardy vydaly prohlášení, které potvrzuje útok.

Je odpovědí na izraelský útok na konzulát v Damašku z 1. dubna. Je to poprvé v historii, kdy útočí Írán na Izrael přímo ze svého území. Podle íránského zastoupení při OSN je tímto věc uzavřená. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že jakýkoliv útok nezůstane bez odvety.

V neděli se na žádost Izraele sejde Rada bezpečnosti OSN k mimořádnému zasedání, píše server Ha'aretz. Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan v žádosti vyzval členy RB, aby na schůzce okamžitě a jednohlasně odsoudili Írán a označily jeho revoluční gardy za teroristickou organizaci.

Vzhledem k tomu, že členem RB OSN je Rusko, které s Íránem úzce spolupracuje a o útoku zřejmě předem vědělo, je přijetí takové rezoluce nepravděpodobné.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-iran-zahajil-utok-na-izrael-40467749#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest244_hpdop_comments_varBB


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.