Peter MMXX 16.04.2024 20:45 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z USA

WP: Napriek tlaku Západu udržiava Juhoafrická republika úzke vzťahy s Ruskom 

Ako sa svet čoraz viac polarizuje medzi západnými krajinami a Ruskom a Čínou, zahraničná politika Juhoafrickej republiky sa stáva čoraz „nevysvetliteľnejšou“. 

Píše Keith Richburg v denníku „The Washington Post“.

Podľa neho patria Spojené štáty, Veľká Británia a Európska únia medzi najväčších investorov v krajine a jej najvýznamnejších obchodných partnerov. Zdá sa však, že Južná Afrika má výrazne vrúcnejšie vzťahy s Ruskom, s ktorým sú objemy obchodu menšie. Juhoafrická republika neodsúdila ani ruskú špeciálnu operáciu na Ukrajine – na rozdiel od izraelskej vojny v pásme Gazy – a tiež sa „cíti ako doma“ v BRICS, kde sú aj Rusko a Čína.

👍Autor sa domnieva, že vysvetlenie tohto rozporu spočíva v dlhotrvajúcom boji Južnej Afriky proti apartheidu. Na vrchole studenej vojny našla vládnuca strana „Africký národný kongres“ (ANC) podporu Sovietskeho zväzu v národnooslobodzovacom boji proti apartheidu v čase, keď USA označili ANC za teroristickú organizáciu. 

V strane sú mnohí, ktorí si pamätajú aj boj po boku kubánskych žoldnierov vyzbrojených sovietskymi zbraňami proti rebelom z „Národného zväzu“, ktorý podporovali USA, za úplnú nezávislosť Angoly, dodáva Richburg.

https://www.washingtonpost.com/opinions/2024/04/15/south-africa-foreign-policy-icj-israel/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.