Peter MMXX 18.04.2024 09:41 Zobraziť v diskusii

Re: BRICS

Rada Ruskej federácie: 40 krajín chce vstúpiť do BRICS

Viac ako 40 štátov sa hlási k BRICS, počet takýchto krajín sa každým mesiacom zvyšuje, uviedol na brífingu šéf Výboru Rady federácie pre medzinárodné záležitosti Grigorij Karasin.

"O členstvo v BRICS sa uchádza viac ako 40 štátov. A každý mesiac sa počet takýchto krajín zvyšuje. To ukazuje, že takáto bezplatná, flexibilná forma interakcie prostredníctvom BRICS je veľmi atraktívna," povedal politik.

S odvolaním sa na stanovisko ďalších predstaviteľov združenia poznamenal, že s vytvorením rigidnej charty skupiny sa netreba ponáhľať.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov už skôr poznamenal, že krajiny, ktoré vstúpili do BRICS v roku 2024, už prispievajú k práci združenia vo všetkých hlavných oblastiach. Na stretnutí so zástupcami parlamentných výborov pre medzinárodné záležitosti členských krajín asociácie uviedol, že zapojenie širokého spektra rozvojových krajín do interakcie s BRICS prispeje k ďalšej konsolidácii úsilia svetovej väčšiny o riešenie spoločných problémy.

V júli 2023 juhoafrický diplomat Anil Sooklal, veľký veľvyslanec pre Áziu a BRICS a BRICS Sherpa v Južnej Afrike, tvrdil, že rozšírenie BRICS o krajiny, ktoré sa chcú pripojiť k skupine, by mohlo viesť k pripojeniu viac ako 50 krajín.

BRICS prešiel od svojho založenia v roku 2006 dvomi vlnami expanzie. V roku 2011 sa Južná Afrika pripojila k pôvodnému členstvu Brazílie, Ruska, Indie a Číny a v auguste 2023 pozvala šesť nových členov: Argentínu, Egypt, Egypt, Etiópiu, Irán , Saudskej Arábii a SAE. Argentína následne odmietla vstúpiť do skupiny a päť zostávajúcich krajín sa stalo súčasťou skupiny od 1. januára 2024.

Text skopírovaný z https://tvbrics.com/en/news/russian-federation-council-40-countries-want-to-join-brics/


Lavrov hovorí o rastúcich obavách západu z plánov BRICS vyvinúť vlastné finančné nástroje

MOSKVA 16. apríla /TASS/. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyjadril rastúce obavy Západu z práce krajín BRICS na rozvoji ich nezávislých finančných mechanizmov.

„Táto práca – vieme – stále viac znepokojuje Spojené štáty a ich spojencov, ktorí chápu, že ak bude táto práca úspešná a my to dosiahneme (vyvinieme nezávislé finančné mechanizmy – TASS), bude to vážne spochybňovať mechanizmy globalizácie, ktoré sú v súčasnosti fungujúce pod vedením Západu,“ povedal Lavrov na zasadnutí komisie Generálnej rady strany Jednotné Rusko pre medzinárodnú spoluprácu a podporu krajanov v zahraničí.

Rusko má podľa ministra záujem zvýšiť úlohu štátov BRICS v medzinárodnom menovom, finančnom a obchodnom systéme, rozvíjať medzibankovú spoluprácu, rozširovať používanie národných mien a vytvoriť vlastnú burzu.

Najvyšší ruský diplomat poznamenal, že Západ začal „nehanebne zneužívať“ medzinárodné mechanizmy, pričom ich využíva na potláčanie konkurentov a trestanie disidentov.

Rusko sa 1. januára 2024 ujalo ročného rotujúceho predsedníctva 10-člennej medzivládnej skupiny BRICS. Počas moskovskej hliadky BRICS uskutoční viac ako 200 podujatí pokrývajúcich široké spektrum otázok. Kľúčovou udalosťou ruského predsedníctva bude samit BRICS v októbri 2024 v Kazani v Tatarstane v ruskom regióne Volga.

https://tass.com/economy/1776193

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.