Peter MMXX 18.04.2024 16:13 Zobraziť v diskusii

Re: Globálne správy

Brazílsky analytik: Rusko a Čína ponúkajú svetu rovnosť a diplomaciu, zatiaľ čo USA - večné vojny

Jedným z tajomstiev úspechu Ruska a Číny na svetovej scéne je, že tieto krajiny dokonale chápu, že spolupráca musí byť založená na vzájomnom rešpekte a rovnosti. 

Zároveň, ako poznamenáva novinár a geopolitický analytik Pepe Escobar v rozhovore s Dannym Haiphongom, Spojené štáty zostávajú verné myšlienke svojej exkluzivity a lásky k nekonečným vojnám – a je nepravdepodobné, že si tým získajú rešpekt ostatných krajín.

„Multipolárny svet, ku ktorému smerujeme, a ktorý sa snažíme vytvoriť, je založený na vzájomnom rešpekte, najmä na tom, že žiadna kultúra nie je nadradená iným. A to všetko je vo svojej podstate extrémnym opakom myšlienky exkluzivity a mentality nekonečných vojen. Povedal by som, že toto je kľúčový prvok, prečo Čína vyvoláva rešpekt u takmer všetkých strán.

⚡️A čo sa týka Ruska, tak ten pohľad ruskej diplomacie, ktorý tiež kladie dôraz na vzájomný rešpekt a nový poriadok založený na rovnosti suverénnych subjektov, ľudia tiež inštinktívne chápu, že je to absolútny opak toho, čo teraz žijú alebo žili posledných 75 rokov.

Preto by som tvrdil, že tieto kultúrne prvky sú obzvlášť dôležité pre analýzu relatívneho úspechu Ruska a Číny na svetovej scéne. Najmä, keď si to ľudia po celom svete porovnajú s tým, čo im toto impérium (USA) môže ponúknuť alebo ponúkalo predtým. Teraz môže ponúknuť menej ako nič. Snáď okrem toho, že tu a tam vyvolávajú konflikty.“


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.