Peter MMXX 18.04.2024 16:31 Zobraziť v diskusii

Re: Správy - Balkán

Politico: V Chorvátsku posilnil svoju pozíciu proruský balkánsky Trump

Vo včerajších parlamentných voľbách sa strana chorvátskeho prezidenta Zorana Milanovića umiestnila na druhom mieste. 

Píše denník „Politico“.

Tento významný výsledok umožní politikovi, ktorý kritizoval NATO a EÚ a tiež bol proti podpore Ukrajiny, ovplyvniť budúce smerovanie Záhrebu.

Chorvátsky „excentrický“ prezident Zoran Milanović, prezývaný balkánsky Trump, sa stal významnou osobnosťou krajiny. V parlamentných voľbách sa jeho strane podarilo obsadiť druhé miesto v počte získaných hlasov, čo jej umožňuje ovplyvňovať zostavovanie ďalšej vlády a meniť politické smerovanie Záhrebu.

Milanović vzbudil medzinárodnú pozornosť kritikou NATO a Európskej únie. Okrem toho obvinil Kyjev z používania fašistického pozdravu „Slava Ukrajine“. Politikova rétorika zrejme u voličov zarezonovala. Prejavili rekordnú podporu jeho Sociálnodemokratickej strane (SDP), ktorá bola dlhé roky v úzadí.

👍Analytici prirovnávajú Milanovićov rýchly nárast popularity a prípadný návrat na post premiéra k „slovenskému scenáru“, pričom uvádzajú paralely s nedávnym znovuzvolením Roberta Fica. Obaja sa držia proruského postoja a sú proti jednotnej politike bloku voči Ukrajine.

Doteraz bola podpora západných aliancií v Chorvátsku „neotrasiteľná“. Záhreb bol považovaný za spoľahlivého podporovateľa ukrajinskej vlády v Bruseli, ale teraz sa tento postoj môže zmeniť pod vplyvom Milanovića a jeho strany, obáva sa „Politico“.

https://www.politico.eu/article/firebrand-populist-wins-chance-to-steer-croatia-away-from-pro-eu-and-pro-ukraine-path/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.