Lin 19.04.2024 10:32 Zobraziť v diskusii

Re: Postrehy zo skutočného života

Tímto tématem jsi mi udělala radost. Protože mám stejné "zážitky" - ale nehodlám se s tímto stavem smířit. Nastavila jsem se do role potížistky a prudiče - a mobily přímo nesnáším. Jasně - velmi dobrý sluha, ale hrůzostrašný pán. Člověk by už nikdy nikde neměl klid a možnost pobýt sám se sebou - jen se svými myšlenkami či vjemy z okolí. Děsí mě, že budu sedět na záchodě a kdosi se bude dožadovat rozhovoru. Děsí mě, že budu odpočívat kdesi v lese nebo u rybníka a kochat se nádherou kolem - a kdosi si bude chtít "řešit" cosi neodkladného. Je tohle normální?

Z principu (spíš trucu) mám doteď tlačítkový mobil. Nosím ho sebou akorát na cesty na větší vzdálenost. Jinak po bytě, na nákup či na vycházku ho nenosím - viz důvody výše. Mobil mě prostě obtěžuje, zdržuje, vytrhává z myšlenek i běžných činností. A naprosto nechápu ty, kteří po světě chodí s mobilem v ruce a věčně do něj čumí. Vždyť z toho světa musí vnímat úplné nic, když si snad natáčejí i svou cestu po náměstí. Nebo se možná řídí navigací i po domácím prostředí. Nevím, jak kdo z vás, ale já mám takové tvory za nešťastníky a ubožáky.

Už jsem tu možná vyprávěla své zážitky se společností - na téma "každý má přece chytrý telefon". Pak jsem i zlomyslná a dost se tím bavím. Prostě - každý nemá chytrý telefon a není žádná síla na světě, aby mi ho vnutila. Telefon mám na to, abych volala nebo posílala zprávu. Na nic jiného ho nepotřebuju. Fotit nebo natáčet se s kdejakou debilitou fakt nemusím. A ještě to házet na "sítě".... to jako proč? Musím snad informovat celý svět, co dělám, co jím a jak při tom vypadám? A koho to, proboha, ve světě zajímá?!

A samozřejmě - nutí mě do "chytrého" se všemi těmi možnostmi okolo. No a já už párkrát odmítla službu, kde mi řekli - buď platby přes chytráka nebo nic. Tak raději nic. Nepotřebuju to. A zákony na to nejsou. Jo - budou mě vyčleňovat ze společnosti, omezovat. Jenže - pokud by nás takových bylo víc, museli by se tím zabývat a umožnit i jiné cesty ke svým službám - pokud by z nich chtěli profitovat. Přece oni žijí z nás a ne my z nich!

Jenže... ta touha po "chytrákovi" je asi silnější.... Já podotýkám, že nejsem nepřítelem technologií a také ne úplný neandrtálec v jejich používání. Jen jsou mi bytostně odporné a právě proto, že člověka dostávají do otrocké pozice.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.