Milo 19.04.2024 18:09 Zobraziť v diskusii

Re: Pekné správy

Stromy, ktoré majú viac ako tisíc rokov, opäť ožívajú

Na záchranu starovekých obrov už nebola žiadna nádej. Ľudia ich prakticky vykynožili, zostali po nich len posledné vzácne stromy, ktoré majú vyše tisíc rokov. Mnoho kmeňov stromov stálo v zemi suchých a mŕtvych…

Ale stal sa skutočný zázrak! A dokonca aj vedci sú šokovaní. Bola objavená úžasná schopnosť sekvoje samoregenerovať sa zo „spiacich“ púčikov. Ekologická štúdia tímu vedcov objavila úžasnú schopnosť starých sekvojí prežiť a zotaviť sa aj po katastrofálnych lesných požiaroch.

Naozaj: vedci sú jednoducho ohromení tým, ako na sekvojách klíčia 1000-ročné púčiky! Zdalo sa, že staré sekvoje sa po silných lesných požiaroch nedokázali spamätať. Ale po niekoľkých rokoch sa na zdanlivo úplne „mŕtvych“ kmeňoch starovekých stromov objavili nové výhonky!

Sekvoje boli už predtým známe svojou odolnosťou voči lesným požiarom. Sú chránené hustou kôrou. Chráni ich obrovská výška – sto metrov. Ale po extrémnych požiaroch v roku 2020 bol názor odborníkov jasný: dokonca aj títo obri zomreli.


V roku 2023 sa však nečakane vyjasnilo, že sekvoje využívali energetické zásoby nahromadené v priebehu desaťročí a storočí, čo im umožnilo vytvárať nové výhonky. V skutočnosti sa doterajšie vedecké chápanie prežitia stromov v extrémnych podmienkach končí. Stromy nemožno považovať za jednoznačne „mŕtve“, aj keď na nich nevidíme známky života!

Ekológ a fyziológ stromov Drew Peltier a jeho tím na univerzite v Severnej Arizone zistili, že prežívajúce sekvoje mobilizovali dlhodobé zásoby energie pomocou cukrov získaných zo slnečného žiarenia o desaťročia a storočia skôr. Tieto zásoby sa posielali do púčikov, ktoré po stáročia driemali pod kôrou.

Spočiatku sa bádateľom zdalo všetko zrejmé: sekvoje obyčajne odolávajú požiarom svojou hustou kôrou a konármi zdvihnutými do výšky sto metrov, kam oheň nedosiahne. Požiar v Kalifornii v roku 2020 bol však dostatočne silný na to, aby spálil aj tie najvrchnejšie konáre, čím narušil fotosyntézu.

Ničenie prastarých lesov, ľudia jednoducho vyrúbali všetky majestátne stromy

Predstavte si rozsah prastarých lesov, ktoré boli na Zemi ešte nedávno. Teraz už také lesy nie sú.

Ale v roku 2023 sa ukázalo, že spálené stromy sa obnovujú! Pri absencii fotosyntézy sú tieto procesy podporované zásobami neštrukturálneho uhlíka. Vedci zistili, že niektoré výhonky, ktoré sa objavili, obsahovali najstarší uhlík, aký bol kedy pozorovaný. Až polovica uhlíka v výhonkoch bola získaná fotosyntézou pred viac ako 57 rokmi!

Štúdia tiež zistila, že sekvoje nevyužívajú len pomerne nedávne zásoby uhlíka zozbierané v 60. rokoch 20. storočia. Obracajú sa však aj na ešte staršie zásoby uhlíka, syntetizované pred viac ako polstoročím a pred storočím.

Ukazuje sa, že organizmy s tisícročnou životnosťou majú vlastnosti, ktoré im umožňujú prežiť zriedkavé, no katastrofické udalosti. A takéto tajné superschopnosti Starovekých stromov sa stali známymi až teraz.

Ešte raz zhrnuté vlastnosti starovekých stromov, o ktorých ľudia predtým nevedeli a ktoré boli prvýkrát opísané minulý rok 2023:

Vo všeobecnosti by sa to dalo predpokladať už od veku takýchto stromov!

Najstaršie sekvoje na svete sú:

Uviedol som príklady troch najstarších sekvojí na svete. Ako môžete vidieť, títo pamätníci žili na Zemi viac ako tri tisícky rokov a stále uchovávajú mnohé tajomstvá, o ktorých ľudia nevedia! Nie je toto samo osebe dôvodom na bezpodmienečnú ochranu všetkých pralesov na planéte?

REFERENCIA:

Sekvoja (lat. Sequoia) je monotypický rod drevín z čeľade cyprusovité (Cupressaceae). Prirodzeným biotopom rodu je tichomorské pobrežie Severnej Ameriky. Jednotlivé exempláre sekvoje dosahujú výšku viac ako 110 m – ide o jeden z najvyšších druhov stromov na Zemi. Najvyšším stromom je sekvojovec vždyzelený (Sequoia sempervirens) s výškou 115,2 metra. Najväčší je obrovský sekvojovec (Sequoiadendron giganteum), objem – 1486,9 m³.

Najstarším stromom na planéte nie je sekvoja, ale borovica dlhoveká (Pinus longaeva) – 4700 rokov stará.

A je dosť možné, že ešte žijú Prastarí, o ktorých ani len netušíme…

https://pavel-pashkov.com/2024/03/23/sequoia/

PODPORTE PROJEKTY

Bez vašej podpory je takmer nemožné chrániť prírodu. Všetky činnosti sa vykonávajú interne! Musíme zostať nezávislí od vlády a podnikania.

 Postav sa vedľa mňa! Podporte boj za divokú prírodu darom.

CHCEM PODPOROVAŤ!

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.