Milo 20.04.2024 22:20 Zobraziť v diskusii

Re: Civilizácia

tennet povedal/-a: Túžba a úsilie ľudí o podmanenie prírody idú "ruka v ruke" s poznaním a zvyšujúcou sa vzdelanosťou civilizácie.

Nuž, ak by to tak bolo, je načase odobrať slovám civilizácia a vzdelanosť akúkoľvek pozitívnu konotáciu. Toto Tvoje(?) tvrdenie pochádza a má svoju platnosť v tórickej/biblickej koncepcii spoločnosti. "Sebarealizácia" na úkor iných je jedným z jej základov.

Dnes je ťažké si to uvedomiť, keďže práve túto časť spomínanej Koncepcie - "bezalternatívneho" pokroku v Tebou uvedenom zmysle slova sa podarilo rozšíriť do najširších vrstiev spoločnosti. Veľmi užitočne sa tu dajú použiť metódy (priority) kontroly spoločnosti podľa KSB: Náboženstvo (Tóra, Starý zákon) + zodpovedajúca filozofia (od Platóna po Chomského) na tretej úrovni doplnené o pozmenenie chronológie (zamlčanie a zámerne falošný výklad archeologických nálezov[1)] na druhej priorite vedú k svetonázoru, ktorý možno zmeniť len ich uvedením na správnu mieru a vytvorením novej Osnovy-Koncepcie.

tennet povedal/-a: Náš hlad nie je len dočasným prejavom poblúznenia, ale prejavom skutočnej vnútornej potreby, potreby rásť, expandovať, budovať. Ktokoľvek sa snaží o opak motá sa v bludnom kruhu deštrukcie, rozvratu, strachu o stratu.

Kto je myslený pod "náš"? "Hlad malej časti ľudstva" by tomuto výroku okamžite dodalo správnosť, no inak je toto uvedené tvrdenie skôr skutočnou príčinou "deštrukcie, rozvratu, strachu o stratu" u väčšiny ľudstva. Toto platí pre takmer každú nasledujúcu vetu Tvojho príspevku. Prečo hovoriť o "nás" a ľudstve ako celku? "Rásť, a expandovať" sú mimochodom základné prikázania a princípy kapitalistického systému. Príde niekomu tento systém ako človeku prirodzený, evolučný, bezpodmienečný?

Všetko najlepšie.

--

Civilizácia:

V minulosti sa pojem "civilizácia" používal jednoducho na označenie väčších a "vyspelejších" kultúr, aby sa odlíšili od menších, údajne "primitívnejších" kultúr, ako sú spoločnosti lovcov a zberačov.

Všeobecne platnými charakteristikami civilizácií sú vytvorenie štátov vrátane vlád, sociálne vrstvenie, špecializácia/funkčná diferenciácia a deľba práce, urbanizácia a symbolické komunikačné systémy (napr. písmo). Okrem toho sa civilizácie často vyznačujú expanzionizmom, daňami, monumentálnou architektúrou a celkovou sociálnou závislosťou od poľnohospodárstva. Takmer všetky civilizácie majú aj ideológiu, ktorá zahŕňa vieru v pokrok a presvedčenie, že určité sociálne skupiny sú nadradené ostatným. Vo všeobecnosti možno povedať, že civilizácia centralizuje moc v rukách niekoľkých ľudí a rozširuje tak ich kontrolu nad ostatnými ľuďmi a nad prírodou.

https://de.wikipedia.org/wiki/Zivilisation

--

[1] V tejto súvislosti odporúčam knihu Počiatok všetkého. Nová história ľudstva od antropológa Davida Graebera a historika Davida Wengrowa - trpezlivý a podrobný prehľad doteraz známych faktov o vývoji hierarchických/"civilizovaných" spoločností v dejinách ľudstva.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.