tennet 21.04.2024 00:43 Zobraziť v diskusii

Re: Civilizácia


Milo povedal/-a: Nuž, ak by to tak bolo, je načase odobrať slovám civilizácia a vzdelanosť akúkoľvek pozitívnu konotáciu. Toto Tvoje(?) tvrdenie pochádza a má svoju platnosť v tórickej/biblickej koncepcii spoločnosti. "Sebarealizácia" na úkor iných je jedným z jej základov.

Ak sa jedna iba o konotáciu slov civilizácia alebo vzdelanie , tak s Vami súhlasím, vnímam ju pozitívne. Ak sa však bavíme o skutočnom efekte civilizácie a vzdelania na reálny život, tak môj názor je, že stojíme nad priepasťou. Tam sme to dopracovali. Moja úvaha bola myslená kriticky. Taktiež zvyšná časť príspevku bola myslená presne v tomto kontexte, v žiadnom prípade opierajúc sa o akúkoľvek ideológiu/ to ste dosadil sám/.


Milo povedal/-a: Kto je myslený pod "náš"? "Hlad malej časti ľudstva" by tomuto výroku okamžite dodalo správnosť, no inak je toto uvedené tvrdenie skôr skutočnou príčinou "deštrukcie, rozvratu, strachu o stratu" u väčšiny ľudstva. Toto platí pre takmer každú nasledujúcu vetu Tvojho príspevku. Prečo hovoriť o "nás" a ľudstve ako celku? "Rásť, a expandovať" sú mimochodom základné prikázania a princípy kapitalistického systému. Príde niekomu tento systém ako človeku prirodzený, evolučný, bezpodmienečný?

"Náš" myslené ako ľudstvo celok. Som človek, ktorý sa snaží žiť skromne počas života/väčšiu časť mam za sebou/, avšak som si plne vedomý, že sa spolupodieľam na "konzumnom spôsobe života", tak ako my všetci, možno s výnimkou domorodých kmeňov niekde v pralese. Spoznal som aj ľudí, ktorí sa odhodlali žiť mimo systém a pokiaľ išlo iba o dvoch dospelých jedincov, tak to viac menej šlo. Keď sa rodina rozrástla, tak zažívali hlavne od systému, strach o stratu, rozvrat, deštrukciu. O ľudstve má zmysel hovoriť ako o celku z pragmatických príčin, hlavne čo sa týka budúcnosti ľudstva, koniec koncov žijeme v globálnom svete. Rast/expanzia/ je jedným zo základných javov sveta v ktorom žijeme/galaxia, slnečná sústava, planéta, živé organizmy/. Inak, ďakujem za doporučenú literatúru. A samozrejme, vždy je zmysluplnejšia zbierka na strom ako na náboj. Všetko dobré.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.