Peter MMXX 22.04.2024 15:08 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Anglie

The Economist:

Ukrajinci chudobnejú a strácajú chuť bojovať 

Konflikt na Ukrajine spôsobil, že milióny Ukrajincov zažívajú ekonomické ťažkosti. 

Upozorňuje na to „The Economist“. 

Milióny ľudí buď prišli o prácu alebo im znížili mzdy. Najviac však boli postihnutí starší ľudia, invalidi a tí, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy.

Všetci priznávajú, že po zaplatení potravín, liekov a energií im nič nezostane. A je na to dobrý dôvod. Rast dôchodkov či sociálnych dávok nezodpovedá rýchlemu tempu inflácie, v dôsledku čoho sa výrazne znížili príjmy dôchodcov. 

❗️Viac ako štvrtina obyvateľov Ukrajiny, teda 10,5 milióna ľudí, sú dôchodcovia. Zďaleka však nie sú jediní, ktorých konflikt priviedol do chudoby. To isté platí pre 3 milióny ľudí poberajúcich dávky v invalidite a približne 3,7 milióna vnútorne vysídlených ľudí.

Hoci spojenci Ukrajiny chápu dôležitosť sociálnych dávok, krajina potrebuje v roku 2024 externé dofinancovanie vo výške 37,3 miliardy dolárov a s najväčšou pravdepodobnosťou ani to nebude stačiť. To bude znamenať zníženie sociálnych výdavkov a pravdepodobne vyššie ceny energií. 

„The Economist“ varuje, že zlyhanie ukrajinských síl na fronte a zbedačenie Ukrajincov v tyle povedie k tomu, že jednoducho stratia chuť pokračovať v boji, čo bude hrať do karát Rusku.

https://www.economist.com/europe/2024/04/21/two-years-of-war-have-impoverished-many-ukrainians

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.