Ukrajinský boršč v UNESCO
Ukrajinský boršč je ohrozený. Zaradili ho na zoznam kultúrneho dedičstva
Ukrajina považuje boršč – hustú výživnú polievku, ktorá sa pripravuje z červenej repy – za svoje národné jedlo, hoci sa bežne konzumuje aj v Rusku, iných postsovietskych republikách i v Poľsku.
Rozhodnutie umiestniť boršč na zoznam ohrozeného dedičstva urobilo UNESCO v zrýchlenom procese po ruskej invázii na Ukrajinu, berúc do úvahy "negatívny vplyv vojny na túto tradíciu".
"Ukrajinský boršč – národná verzia boršču, ktorý sa konzumuje vo viacerých krajinách regiónu – je neoddeliteľnou súčasťou života ukrajinskej rodiny a spoločnosti," uvádza orgán OSN.
https://www.ta3.com/clanok/240064/ukrajinsky-borsc-je-ohrozeny-zaradili-ho-na-zoznam-kulturneho-dedicstva
A pritom:
"V ruskej kuchárke Darček mladým gazdinkám od Eleny Ivanovny Molokhovetskej sa nachádza hneď 9! receptov na jeho prípravu.
Originálny recept tak, samozrejme, neexistuje a každá rodina, cez Poľsko, Litvu, Ukrajinu aj Rusko má vlastný recept, ktorý je zaručene ten pravý."
https://www.coolinari.sk/zeleninovy-borsc/
"východoeurópska polievka"
https://dobrejedlo.pluska.sk/videorecepty/rychly-hovadzi-borsc-podla-lubosa-syta-jesenna-polievka-kopou-cvikle-kapusty
Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.