Milo 27.04.2024 19:34 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Kuriér v Rusku - príklad pre každého. Dokonca aj pre absolventov Baumanky(Moskovskej štátnej technická univerzity)

Absolventi Baumanky sa stávajú kuriérmi, vraj preto, že ide o nedostatkovú „profesiu“, v Rusku je málo doručovateľov, to je obrat. Aspoň tak to uviedla Svetlana Bessarab, členka výboru Štátnej dumy pre prácu, sociálnu politiku a záležitosti veteránov.

Stojí za zmienku, že kuriérmi sa nestávajú len absolventi Baumanky, ale aj mnohí ďalší, ktorí vstupujú na trh práce prvýkrát, takže konkurencia je tu veľká a nie je to preto, že mladí ľudia tak milujú rozvoz jedla, alebo tým, že táto práca je poctivá. Áno, flexibilný harmonogram a rýchla platba robia rozdiel. Hlavná je tu forma zamestnania, ktorá umožňuje platiť v tejto oblasti minimálnu daň, na rozdiel napríklad od výroby priemyselných produktov.

Za posledných pár rokov sa v Rusku vytvorili daňové režimy a výhody – nie však pre každého, ale pre sektor obchodu a služieb. Živnostníci a individuálni podnikatelia, a to je stav, v ktorom kuriéri, nechtoví technici, blogeri a všetci, všetci, ale nie robotníci a vedci, platia 4-6%. Ale len z platu inžiniera v továrni bude musieť zamestnávateľ zaplatiť 30 % sociálnych odvodov a 13 % dane z príjmu fyzických osôb. Rozdiel je výrazný.

V tejto súťaži určite vyhrávajú tie typy podnikov, ktoré sú vo výhodnejšej situácii. Aké typy podnikov sa vyvinuli? Všetko, čo súvisí s obchodom a špekuláciami.

— Obchod, obchod, obchod a špekulácie. Ide o maximálnu mieru obratu aktív,“ hovorí Vladimir Boglaev, generálny riaditeľ ChLMZ. — Povedzme, že v obchodných reťazcoch je priemerná obrátkovosť obežných aktív cca 28 dní. A z pohľadu napríklad výroby lietadiel bude vaša priemerná obrátkovosť obežných aktív pri hromadnej výrobe lokalizovanej výroby cca 2,5 roka. V tejto situácii to neznamená, že máme zlých ľudí alebo nenormálnych mladých ľudí - len v súťaži o ľudí prirodzene vyhráva ten, kto pracuje v súkromnom biznise, ktorý s výrobou nemá nič spoločné - môžu si dovoliť dať vysoký plat. Nie preto, že by boli štedrejší, ale preto, že ich podnikanie je vo výhodnejších podmienkach.

Ak by Rusko malo reálny cieľ – substitúciu dovozu a rozvoj výroby, potom by bolo potrebné vytvoriť daňový preferenčný režim špeciálne pre priemyselné podniky, ale namiesto toho boli vytvorené daňové režimy a výhody pre sektor obchodu a služieb. Ukazuje sa teda, že budúci vedci sa stávajú dnešnými kuriérmi – no a čo? Zdá sa, že sme niečo také už niekde videli? Nič vám to nepripomína?

„Ekonomický systém môže z každého urobiť kohokoľvek,“ hovorí zakladateľ Zenden Andrey Pavlov. — Pamätám si 90. roky, obchodoval som v Lužnikách, začal som podnikať - pri susedných stoloch a v autách stáli vedci a inžinieri. Keď sa po rozpade únie zastavili podniky, všetci išli obchodovať. Dnes sa cítim deja vu. Ak ste vedec, môžete sa stať kuriérom a zarobiť viac ako vo svojom inštitúte...

https://t.me/nakanuneru/14096

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.