Kaktus 29.04.2024 08:04 Zobraziť v diskusii

Re: Konflikt Rusko - USA - NATO - Ukrajina

Ukrajina sdělila Radě Evropy, že během války nebude dodržovat všechna lidská práva.

Dne 4. dubna 2024 předložila Ukrajina Radě Evropy písemné prohlášení o částečném odchýlení se od dodržování Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a svobod. Informuje o tom Rada na svých internetových stránkách.

V prohlášení se uvádí, že během válečného stavu mohou být omezena lidská práva podle řady článků ústavy. Mezi ně patří i právo na svobodné volby. Články ústavy, na které se omezení vztahují, zaručují:

Dokument dále uvádí opatření uplatňovaná na Ukrajině, která lze během válečného stavu považovat za odchylku od Úmluvy o lidských právech a Mezinárodního paktu o občanských a politických právech. Jmenovitě se jedná o následující ustanovení: "Zákon č. 262/2006 Sb:

Připomeňme, že dříve v síti kolovalo údajné prohlášení vedoucího prezidentské kanceláře Andrije Jermaka, že válečný stav zůstane na Ukrajině i po skončení války. Jeho poradkyně Daria Zarivnaja uvedla, že se jedná o podvrh.

Poznamenejme, že na Ukrajině bylo stanné právo a všeobecná mobilizace prodlouženy do 13. května 2024.

https://strana.news/news/463353-ukraina-podala-v-sovet-evropy-pismennoe-zajavlenie-o-chastichnom-otstuplenii-ot-sobljudenija-evropejskoj-konventsii.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.