Peter MMXX 30.04.2024 09:20 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Ruský súd nariadil zaistenie 440 miliónov dolárov od JPMorgan

Ruský súd nariadil zabavenie finančných prostriedkov JPMorgan Chase v celkovej výške 439,5 milióna dolárov týždeň po tom, čo Kremľom riadený veriteľ VTB začal právne kroky proti najväčšej americkej banke s cieľom získať späť peniaze uviaznuté v rámci sankčného režimu Washingtonu.

Tento krok poukazuje na to, že niektoré západné spoločnosti pociťujú následky represívnych opatrení voči Moskve. Je to tiež ďalší dôkaz ťažkostí, s ktorými sa západní veritelia stretávajú, keď sa od rozsiahlej invázie Moskvy na Ukrajinu vo februári 2022 snažia dodržať prísľuby zatvoriť svoje prevádzky v Rusku.

Podľa rozhodnutia arbitrážneho súdu v Petrohrade sa príkaz na zaistenie, zverejnený v stredu v ruskom súdnom registri, zameriava na prostriedky na účtoch JPMorgan a podiely v jej ruských dcérskych spoločnostiach. Aktíva boli zmrazené úradmi v dôsledku západných sankcií.

Spor sa sústreďuje na 439 miliónov dolárov vo fondoch, ktoré VTB držala na účte JPMorgan v USA. Keď Washington uvalil sankcie na banku riadenú Kremľom, JPMorgan musela presunúť prostriedky na samostatný viazaný účet. V rámci režimu sankcií USA nemá prístup k finančným prostriedkom ani VTB ani JPMorgan.

 - Financial Times

https://www.ft.com/content/c2fc7827-fdce-458b-8416-1476208c22da

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.