Zora 01.05.2024 20:49 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Anglie

Trochu sa vrátim ku koňom.

Nebudem vyčerpávajúca /vedela by som to obzerať z každej strany, skúmať ubehnutú trasu/ a nebudem pridávať každý odkaz, s trochou fantázie či zvyku si po zadaní kľúčových slov v angličtine /horses, Belgravia, mená koní .../ nájdete informácie aj sami.

Napíšem len to, čo ma najviac zaujalo.

----

Život dostal na frak, zranili ho elektrobicykle, zakrvácaný cválal mestom. Vojenský kôň Kvaker má plné zuby nezmyselnej vojny. Život nie je čiernobiely /hoci konský mestský beh sprevádzajú práve tieto 2 farby v rôznych podobách/, pri tragických udalostiach väčších rozmerov trpia predovšetkým tí, ktorí ich nezavinili. Aj takto by sa dali vysvetliť udalosti s informáciami, ktoré sú k dispozícii.

--

Po incidente v štvrti Belgravia /luxusná štvrť/, presnejšie na Wilton Crescent, sa splašilo 5 koní, 4 utiekli a zhodili jazdcov.

Do mesta utiekli 4 vojenské kone z Household Cavalry, ceremoniálnej stráže panovníka sídliacej v Hyde Park Barracks. https://en.wikipedia.org/wiki/Household_Cavalry_Mounted_Regiment#Establishment

Utečenci sa volajú: Quaker /čierny/, Vida /biely/, Trojan a Tennyson.

V rôznych správach sa zamieňa Quaker za Trojana, ale príde mi, že je to skôr záležitosť bulváru. Americké médiá prebrali mnou uvedené mená pre čierneho a bieleho. https://www.washingtonpost.com/world/2024/04/26/military-horses-loose-army-london-bolted/78b08cdc-03f1-11ef-8eac-39c6dcb59eb5_story.html

Quaker - kvaker - "Podľa kvakerov Boh pôsobí cez človeka ako vnútorné svetlo (tzv. „Inner Light“), viera sa má prejavovať v realizácii náboženských, etických a sociálnych princípov vrátane dôsledného odmietania násilia. Pre svoj dôsledný pacifizmus odmietajú vojenskú službu, vystupujú proti rasizmu a útlaku."

Vida - portug. život.

Trojan - preklad netreba.

Tennyson - angl. básnik 19. stor. Je deviatym najčastejšie citovaným spisovateľom v Oxfordskom slovníku citácií . [3] Autor, ktorého vety sa stali bežnými, zaužívanými frázami.

"Nature, red in tooth and claw." "Príroda, červená v zuboch a pazúroch."

"The old order changeth, yielding place to new." "Starý poriadok sa mení a uvoľňuje miesto novému“.

Jeho dielom sa inšpirovala skupina Iron Maiden, basgitarista a zakladajúci člen Steve Harris  napísal pieseň The Trooper o Krymskej vojne - konkrétne o bitke pri Balaklave.

https://en.wikipedia.org/wiki/Alfred,_Lord_Tennyson https://en.wikipedia.org/wiki/The_Charge_of_the_Light_Brigade_(poem)

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Trooper

Voják

Vezmeš mi život, a já vezmu tvůj

Vypálíš z muškety, ale já tě probodnu

Takže jestli čekáš na další útok

Měl by ses vzmužit,není cesty zpět.

Zazní polnice a řežba začíná

Ale na tomhle bitevním poli nikdo nevyhrává

Pach štiplavého kouře a koňského dechu

jak se vrhnu do náruče jisté smrti

Kůň se potí a strachem se rozbíháme

Ruská děla mocně hřmějí

A jak se ženem proti lidské zdi

Výkřiky bolesti jak mí druzi padají

Skáčeme přes překážky tvořené těly

A Rusové pálí další salvu.

Už jsme tak blízko a přece tak daleko

Nebudem žít abychom bojovali znovu.

dostali jsme se dost blízko k boji.

Když si mě Rus vzal na mušku.

Zmáčkl spoušť a já cítím tu ránu

Dávka střel sráží mého koně dolů.

A jak tu ležím a zírám na oblohu

Necítím tělo a mám vyschlo v krku

A jak ležím zapomenutý a osamělý

Bez slzy tu naposledy vydechnu.

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/iron-maiden/the-trooper-21371

https://www.youtube.com/watch?v=X4bgXH3sJ2Q

--

Ešte by sme mohli spomenúť miesta, kde boli zranení spolu 4 ľudia:

Buckingham Palace Road - hotel Clermont

Belgrave Square - na tomto námestí je napríklad srbská ambasáda a aj nórska, belgická, bahrajnská, turecká, nemecká, rakúska, portugalská, socha Kolumba, Bolivara, generála Josého de San Martín ...

križovatka Chancery Lane a Fleet Street - na tejto križovatke sa nachádza IAC https://www.iac-london.com/?utm_source=yell&utm_medium=referral&utm_campaign=yell /medzinárodné arbitrážne centrum/, Synchronicity Earth https://www.synchronicityearth.org/ /ochrana a obnova prírody/ aj reštaurácia s názvom The Old Bank of England.

arbitráž https://slovnik.juls.savba.sk/?w=arbitr%C3%A1%C5%BE&s=exact&c=5db0&cs=&d=kssj4&d=psp&d=ogs&d=sssj&d=orter&d=scs&d=sss&d=peciar&d=ssn&d=hssj&d=bernolak&d=noundb&d=orient&d=locutio&d=obce&d=priezviska&d=un&d=pskfr&d=pskcs&d=psken#

--

Ale môžeme sa na celú vec dívať aj takto:

Znamenalo pět vyděšených koní, kteří se proháněli Londýnem, že se blíží konec?

Michael Hogan

O našich turbulentních časech hodně vypovídá, že jsme začali hledat znamení v náhodných událostech

So 27. dubna 2024

Ó, tam, křičel národ. Klid, chlapče. Nejpoutavější záběry tohoto týdne se objevily ve středu ráno, kdy se uprchlí koně zastavili v centru Londýna . Pět pracujících zvířat z Household Cavalry, sídlící v kasárnách Hyde Park, bylo na cvičení, když je vyděsily zvuky ze staveniště a dramaticky se utrhly.

Koňští uprchlíci způsobili chaos, který se prohnal hlavním městem, srazil se s vozidly a překvapil chodce. Cválali šest mil a dostali se až do Limehouse v East Endu. Čtyři lidé byli převezeni do nemocnice . Dva koně zůstali ve vážném stavu. Záběry byly hypnotizující, snímky nesmazatelné. Vyvolalo to závratnou směs strachu a vzrušení, která připomínala, když pták letí otevřeným oknem.

Sága o uprchlých koních zachvátila celý národ. Po celý den byl #horses trendem na sociálních sítích, jako by to byly staré časy. Jeden vynalézavý Londýňan rychle zmapoval tribute pub crawl, po jejich trase. Někteří spekulovali, že oři obnovili londýnský maraton nebo se přemístili na východ kvůli rušnější společenské scéně a rozumnějším cenám nemovitostí. Dokonce se do toho zapojil i jistý toff trubadúr. Když Daily Mail našel falešný pohled na celebrity, popisující armádní sbor jako „starý regiment zpěváka Jamese Blunta“ , ironicky tweetoval „Vždy je to moje chyba, že?“

Přesto se mezi všemi tatínkovými vtipy – běh za londýnskou klisnou, sousedské hlídky, cesta s hřívou, stabilní stav atd. – objevilo další téma. Vnitřní reakcí mnohých bylo považovat surrealistickou podívanou za předzvěst Armagedonu. Nepomohlo ani to, že bílý kůň Vida byl zalitý krví. Bylo to, jako by Čtyři jezdci z Apokalypsy zasáhly rozpočtové škrty. Conquest /dobytie/ přijal dobrovolnou nadbytečnost. Smrt byla zmenšena. Válka a hladomor zůstaly s dvojnásobnou pracovní zátěží. Typický.

Dříve bychom se posmívali návrhům, že takové incidenty znamenají něco zlověstného

Zranění koně s divokýma očima v ulicích našeho města se cítili jako předzvěst konce časů. Tak se asi cítili naši bohabojní předkové, když došlo k neobvyklým událostem. Asteroidy ohlašovaly apokalypsu. Erupce sopky varovaly před hrozící katastrofou. Mrtví ptáci zahájili temné období utrpení a sporů. Ve stejný den jako Horsegate zmrzly ruce Big Benu a poprvé ve 135leté historii spadly červené plachty větrného mlýna Moulin Rouge. Bylo to jako film o mimozemské invazi nebo dystopické drama. Do bunkru, zatlučte poklopy! Všichni jsme odsouzeni k záhubě. V naší hi-tech době bychom se dříve posmívali domněnkám, že takové incidenty znamenají něco zlověstného. My, sofisti 21. století, jsme příliš osvícení na to, abychom se oddávali pověrčivým blábolům, že? Už ne.

Co o nás říká, že jsme nyní připraveni dopřát si tyto myšlenky? V těchto turbulentních časech všude vidíme známky katastrofy. Podobné pocity vyvolalo tento měsíc zemětřesení v New Yorku . Od pandemie Covid, která je sama o sobě jakýmsi středověkým morem, jsme se stali náchylnější k interpretaci náhodných událostí jako předzvěstí katastrofy. Silný vítr, kroupy nebo běsnící zkrvavení koně, najednou to všechno vypadá jako konec dnů. Pokud havrani také opustí Tower, budeme mít opravdu potíže.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.