Zora 02.05.2024 19:04 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo severu a Pobaltia

Spoločnosť Finnair pre rušenie GPS pozastavuje lety do mesta Tartu

Riga 29. apríla (TASR) - Fínska letecká spoločnosť Finnair minimálne do 31. mája pozastavuje lety z Fínska do estónskeho mesta Tartu. Toto rozhodnutie súvisí s prerušovaním signálu navigačného systému GPS na trase lietadla, informovala v pondelok tlačová agentúra DPA.

Pobaltské krajiny už dávnejšie obvinili Rusko z rušenia signálu GPS v oblasti Baltského mora a z ohrozovania bezpečnosti leteckej dopravy, poznamenáva DPA.

Aj minulý týždeň boli dve lietadlá spoločnosti Finnair letiace z Helsínk do Tartu nútené vrátiť sa do Fínska v dôsledku rušenia signálu GPS, čo viedlo k strate kontaktu s estónskym letiskom.

Spoločnosť Finnair vyjadrila nádej, že letisko v meste Tartu bude do konca mája schopné spustiť alternatívny navigačný systém nezávislý od GPS, takže bude možné obnoviť lety. Finnair je jedinou leteckou spoločnosťou, ktorá má priame lety medzi Fínskom a Tartu.

Ministri zahraničných vecí Estónska, Lotyšska a Litvy už dávnejšie uviedli, že za výpadky systémov GPS je zodpovedné Rusko. Toto konanie považujú pobaltské štáty za nepriateľské.

Denník Financial Times s odvolaním sa na vlastný zdroj napísal, že Rusko ruší signály GPS, aby zabránilo útokom dronov na Kaliningradskú oblasť - ruskú exklávu, ktorá je od zvyšku Ruskej federácie oddelená územím Európskej únie.

Od začiatku Ruskom rozpútanej vojny na Ukrajine sú poruchy GPS oveľa častejšie ako v minulosti. Letecké spoločnosti hlásia veľký počet incidentov v oblasti Baltského mora, najmä nad Kaliningradskou oblasťou, ako aj nad Čiernym a Kaspickým morom a vo východnom Stredomorí.

Výpadok GPS nemá vplyv na trasu letu, ani na jeho bezpečnosť - piloti si tento problém uvedomujú a lietadlá majú alternatívne navigačné systémy. Signál GPS je však v súčasnosti potrebný pri približovaní lietadla k letisku.

--

Estónsko: Rusko rušením signálu GPS porušuje medzinárodné predpisy

Tallinn/Moskva 30. apríla (TASR) - Estónsko obvinilo Rusko z porušovania medzinárodných pravidiel o vzdušnom priestore tým, že ruší signály navigačného systému GPS. Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna sa touto otázkou plánuje zaoberať so svojimi partnermi v NATO a Európskej únii.

"Rušenie GPS v estónskom vzdušnom priestore zo strany Ruskej federácie ovplyvnilo civilnú leteckú dopravu v našom regióne. Rusko tým porušuje medzinárodné predpisy," napísal šéf estónskej diplomacie Tsahkna na sociálnej sieti X v pondelok neskoro večer. Svoje tvrdenie však nepodporil žiadnymi dôkazmi.

Kremeľ ani ruské ministerstvo obrany podľa Reuters bezprostredne nereagovalo na žiadosť o vyjadrenie.

Fínska letecká spoločnosť Finnair v pondelok oznámila, že na jeden mesiac pozastavuje lety z Fínska do estónskeho mesta Tartu. Toto rozhodnutie podľa nej súvisí s prerušovaním signálu navigačného systému GPS na trase lietadla. Dva lety spoločnosti Finnair museli byť minulý týždeň odklonené, pretože z dôvodu rušenia GPS sa nemohli k Tartu priblížiť, pripomína Reuters.

Finnair lety pozastavuje, aby letisku v Tartu umožnil nainštalovať alternatívny navigačný systém nezávislý od GPS. Reuters dopĺňa, že väčšina letísk takýto systém už nainštalovaný má.

/../

Podľa spoločnosti Finnair k rušeniu signálu GPS teraz dochádza v nižších nadmorských výškach a na väčšej ploche ako pred šiestimi mesiacmi.

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) prostredníctvom svojho hovorcu uviedla, že rušivé vplyvy v reálnom čase nesleduje. Informácie z otvorených zdrojov však potvrdili, že v deň, keď boli dve lietadlá Finnairu minulý týždeň odklonené, bolo v oblasti veľké rušenie signálu.

Presmerovanie na alternatívne letiská sa však podľa hovorcu nepovažuje za bezpečnostný, ale skôr za prevádzkový problém, pretože ak by EASA považovala situáciu za nebezpečnú, musela by prijať ďalšie opatrenia s cieľom zaistiť bezpečnosť leteckej dopravy.

--

2018


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.