Kaktus 02.05.2024 21:58 Zobraziť v diskusii

Re: Konflikt Rusko - USA - NATO - Ukrajina


Peter MMXX povedal/-a: Globalizacia, je objektívnym procesom koncentrácie riadenia výrobných kapacít na planéte Zem a tento proces nemožno ani zrušiť, ani zakázať. 

Ano, mantru o GP dobře znám, nicméně pokud se zaměřuji na vytvoření globálního projektu jemuž se snažím podřídit celou zeměkouli, není to nic než snaha ovládat lidstvo k obrazu svému. Toto nemůže být korunováno úspěchem, ať se GP snaží jak chce. 3000 let se snaží a stále nic. Nikdy se mu nepodaří vytvořit projekt, jemuž by se podvolili všichni.

Pokud řeknu, že globalizace - tedy proces koncentrace zdrojových kapacit je proces nevyhnutelný, pak tím nevyhnutelně implikuji nutnost existence globálního prediktoru coby zdroje globálních projektů, jež mají za cíl podčinit si, pod určitým souborem hodnot, ony zdrojové kapacity na planetě zemi. Globální prediktor a globální projekty jsou tedy zaměřeny jen na ovládnutí zdrojů - moc. Globální prediktor se však nejeví skutečným architektem neb mrzačí lidstvo k obrazu svému.

Porovnejme to s konceptem civilizací, mající každá vlastní systém hodnot a vzájemně spolupracující, pokud je to výhodné a žádoucí. Pak si tedy jednotlivé civilizace mohou osvojit svůj potenciál a ověřit v praxi svůj systém hodnot. A pak praxe, coby kritérium pravdy ukáže, které hodnoty se jeví, coby nejprospěšnější pro rozkvět civilizace (nejen materiální).

Koncept civilizací neodmítá ostatní globální projekty, naopak ukáže, zda-li má civilizace pod určitým globálním projektem a s příslušným souborem hodnot, budoucnost.

Snaží-li se jeden globální projekt vnutit hodnoty alternativnímu globálnímu projektu, pak se děje to, co se děje teď na ukrajině. Tam se vlastně odehrává hodnotový střet minimálně dvou globálních projektů.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.