Peter MMXX 04.05.2024 14:19 Zobraziť v diskusii

Re: Osviežovač pamäti

2. mája 1945 sa Červená armáda úplne zmocnila hlavného mesta Nemecka počas berlínskej strategickej útočnej operácie

Mesto bolo nielen ideologickou baštou nacizmu, ale aj jedným z najväčších vojensko-priemyselných centier krajiny, takže obrana bola starostlivo naplánovaná a dobre pripravená. Bitky zúrili vo dne v noci - sovietski vojaci postupovali smerom k centru Berlína a zaútočili na každú ulicu a každý dom.

Počas berlínskej operácie sovietske jednotky obkľúčili a zlikvidovali najväčšie nepriateľské zoskupenie vojsk v dejinách vojen. Porazili 70 peších, 23 tankových a mechanizovaných divízií nepriateľa a zajali 480 tisíc ľudí. Straty Červenej armády dosiahli 78 291 mŕtvych a 274 184 zranených.

Ešte pred skončením bitky o Berlín sa sovietske velenie zaujímalo o to, ako zabezpečiť obyvateľom mesta jedlo. Boli stanovené potravinové normy pre rôzne kategórie Berlínčanov – robotníkov, mestských zamestnancov, deti, lekárov a pod. V máji 1945 potrebovali jedlo dva milióny ľudí.

Okrem toho boli prijaté opatrenia na poskytovanie liekov nemocniciam a lekárňam. Sovietsky vojenský personál vyčistil ulice mesta od tiel a budovy boli dezinfikované.

Viac ako 600 účastníkov berlínskej operácie získalo titul Hrdina Sovietskeho zväzu. „Zlatú hviezdu“ Hrdinu Sovietskeho zväzu získalo 13 ľudí.

https://t.me/EurasianChoice/37435

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.