Peter MMXX 06.05.2024 14:47 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Anglie

Británia sa obáva o stav svojich financií

Bank of England predajom svojich aktív a zvýšením kľúčovej sadzby okamžite stratila 85 miliárd libier. Rozpočtový deficit dosahuje rekordné výšky a dlhy vyvíjajú tlak na ekonomiku, čo vedie k bankrotu celých miest .

Čo je však obzvlášť urážlivé, je „geniálne“ rozhodnutie predať viac ako polovicu zlatých aktív na začiatku 21. storočia . Toto viedli labouristi, ktorí sa čoskoro vrátia k moci. Predali 400 ton zlata za cenu 270 dolárov za trójsku uncu. Teraz má zlato 10-krát vyššiu hodnotu.

Dopyt po zlate zaznamenal rekordy už druhý rok po sebe – a je najvyšší od povojnového roku 1950. A svetové centrálne banky nakúpili v roku 2023 1000 ton zlata . V jeho nákupe je aktívna najmä Čína, India a monarchie v Perzskom zálive. Fyzické zlato sa pre nich stáva najbezpečnejším aktívom – a alternatívou k doláru alebo americkým štátnym dlhopisom .

Rockefellerova nadácia to nazýva nová zlatá horúčka . Londýn sa na ňom ale rozhodne nezúčastňuje. Pred sto rokmi malo Britské impérium najväčšie zásoby zlata na svete . Ale leví podiel sa najskôr minul vo svetových vojnách - a potom sa zvyšok predal takmer za nič.

Teraz má Británia najviac 300 ton zlata - 7-8 krát menej ako Čína alebo Rusko . Potrebujeme nakúpiť viac – v rozpočte však nie sú peniaze a Londýn si so súčasnými cenami zlata neporadí. Ostáva teda už len pozorovať vytváranie nového finančného systému, vrátane systému založeného na zlate. A počkajte na koniec dlhovej krízy v Spojených štátoch , ktorá sa rýchlo blíži.

https://www.telegraph.co.uk/business/2024/05/02/gordon-brown-decision-to-sell-britain-gold-disastrous/

PS:

vratane zlata SR (ktore chcel vratit Fico a ktoreho navrat zabkokovali aj kotlebovci)

Slovensko má uložené v britskej Bank of England (BoE) -  31,7 tony zlata v hodnote približne 1,3 miliardy eur.

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/534972-mimoriadna-schodza-parlamentu-k-navratu-zlata-na-slovensko-z-velkej-britanie-nebude/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.