Ferry 13.07.2022 21:46 Zobraziť v diskusii

Re: Chov zvierat - etické aspekty, konzumácia živočíšnej potravy

Ono k tým sacharidom a a spol. Keď Stvoriteľ vytváral obživu pre človeka tak na všetko myslel. Napríklad, múka mletá, bez otrubov je pre telo škodná, ale múka s otrubami už taká škodná nie je pretože otruby zabraňujú hromadeniu jemnej múky v tráviacom trakte. Potom napríklad sladká tyčinka je škodná, obsahuje len cukor, ale jablko škodné nie je, pretože jablko obsahuje aj látky pomáhajúce telu si osvojiť sacharidy. A to vo všetkom tak je.
Každé surové jedlo obsahuje nie len obživu pre telo ale aj látky, ktoré pomôžu telu pri spracúvavaní danej potravy. Pri tepelnom spracúvaní sa väčšinou zlikvidujú práve látky, ktoré by mali pomáhať telu pri trávení jedla a tak sa telo dostáva do problémov.
Pekný príklad je kváskový chlieb. Kváskový obsahuje kvások - niečo ako návod ako má telo ďalej spracúvavať múku z obilnín. V tomto prípade sa ľudia sami naučili ako pomôcť telu spracúvavať tepelne upravenú stravu. Aj keď kváskový chlieb dneska nie je taký populárny.
Ďalší príklad sú zemiaky. Zemiak varený v šupke si stále uchováva určité látky pomáhajúce telu správne zúžitkovať zemiak. Ale zemiak pečený už tie pomocné látky má zničené a spôsobuje telu glykemický šok.
Med obsahuje okrem cukru aj rôzne iné látky pomáhajúce telu si správne med osvojiť. Ale med tepelne spracovaný je jedovatý pre organizmus. To sa dá aj pekne vidieť na fakte, že človek nedokáže zjesť veľké množstvo medu. Po určitej dávke telo samo mu povie "dosť". Ale človek dokáže zjesť celú čokoládu a telo mu "dosť nepovie". Ako to? Ide o to, že čokoláda je umelá, neobsahuje žiadne živé kultúry, žiadny návod pre telo ako má s ňou zaobchádzať, kedy je jej dosť a podobne.
Tiež zaujímavý experiment. Som si spravil jeden deň cestoviny so syrom a spraženou slaninkou. Pekne som všetko zjedol a hneď na to glykemický šok, odpálilo ma musel som si "zdriemnuť".
Na ďalší deň som skúsil to isté jedlo ale tretinu cestovín som zamenil za zeleninu. Tjs cestovina, nakrájaná surová zelenina, syr a spražená slaninka. A výsledok bol úplne iný. Žiaden glykemický šok, žiadne driemanie po jedle. Normálne som ďalej fungoval. To preto, lebo zelenina zabránila glykemickému šoku. Energia z cestovín sa neuvoľnila ihneď ale jej absorbovanie sa roztiahlo na dlhší čas.
Aspoň takto nejako primitívne to ja chápem.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.