Ladič 21.07.2022 19:22 Zobraziť v diskusii

Re: Chov zvierat - etické aspekty, konzumácia živočíšnej potravy

"nejsme stvořeni ke konzumaci masa, musíme si ho tepelně zpracovat, jinak je pro nás nestravitelné"
To není pravda. Zadej si do gúúglu "stravitelnost syrového masa"a první co ti vyleze je:

"Stravitelnost bílkovin syrového masa je až na některé výjimky dobrá. Také obsah vitamínů je v syrovém mase a vnitřnostech vyšší než v mase tepelně upraveném. Přesto nelze konzumaci syrového masa doporučit, a to především vzhledem k riziku obsahu patogenních mikroorganismů, např. salmonel."

Materiálů je na netu dost. Př: https://babinet.cz/clanek-25145-syrove-potraviny-maji-celou-radu-prednosti-u-nekterych-ale-pozor-na-rizika.html

ps: z článku. Pravý opak. Právě rostlinné bílkoviny jsou pro člověka málo využitelné.

"Pro výživu člověka měl však pravděpodobně největší význam objev tepelné úpravy potravin rostlinného původu. Člověk tím získal další významný zdroj bílkovin. Tepelně neupravené bílkoviny rostlinného původu jsou totiž málo využitelné, na rozdíl od bílkovin živočišného původu."

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.