Rusofil 21.07.2022 22:45 Zobraziť v diskusii

Re: Chov zvierat - etické aspekty, konzumácia živočíšnej potravy

@Atom povedal/-a:
@Rusofil
Přeskakuješ a nedržíš se tématu a vytrhuješ jednotlivosti bez souvislostí, další diskuzi považuji zde za nekonstruktivní.

Kdo určuje, jestli se někdo drží tématu, nebo ne? Ty?

Pouze, abych byl konkrétní znovu opakuji témata diskuze:
Téma jedna bylo: Je maso nezbytné pro fungování reprodukčního systému ?
Téma dvě: Byli jsme původně vegetariáni ?

Nejsem si vědom, že by se mělo diskutovat jenom o těch tématech, které si zmínil. Název vlákna je? Chov zvierat - etické aspekty, konzumácia živočíšnej potravy

Když nemáme organismus dostatečně přizpůsoben konzumaci syrového masa. Jestli je to možné za určitých okolností je jiná věc a nesouvisí s podstatou, jestli jsme původně vegetariáni - je možné, že proběhla evoluce a nemůže se vrátit hned zpět.

Tvrzení, že nemáme organismus dostatečně přizpůsoben konzumaci syrového masa, je blud. V případě, že by to byla pravda, proč by se v žaludku vylučoval enzim pepsín? Ten štěpí bílkoviny, ne sacharidy, ani vlákninu.
Citace: Pepsin je trávicí enzym, který vzniká v žaludku většiny obratlovců. Rozkládá bílkoviny potravy na albumózy a peptony (směs různých peptidů o nízké molekulové hmotnosti)."Proces trávení bílkovin pokračuje v tenkém střevě za aktivní účasti dalších enzymů slinivky břišní a enzymů střeva k rozštěpení na jednoduché oligopeptidy (peptidy tvořené více aminokyselinami) a aminokyseliny, které se vstřebávají a dostávají do krevního oběhu."
Zatím co, vláknina je tělem využívána až v tlustém střevě.
Citace:"Celulóza, hemicelulóza a pektin patří mezi nestravitelné rostlinné polysacharidy, nemají tedy pro člověka nutriční význam, ale jsou součástí vlákniny v potravě. Vláknina je pro člověka nestravitelná, je však stravitelná bakteriemi tlustého střeva."
Ještě zajímavější je to se sacharidy. Ty se začnou rozkládat slinami, ale v žaludku se jejich trávení přeruší! Pokračuje až po odchodu ze žaludku, kdy se ke slovu dostane pankreas a sacharidy rozštěpí a ty pak pomocí inzulínu putují rovnou do krve a tím nám startují diabetes.
Citace: Trávení škrobu začíná v ústech působením enzymu slinných žláz – ptyalinu. Jeho aktivita je utlumena v kyselém žaludečním obsahu a poté pokračuje v duodenu účinkem pankreatické α-amylázy. Zásaditá pankreatická šťáva neutralizuje kyselý chymus přicházející do duodena ze žaludku a umožní tak činnost pankreatické amyláze, která dokončí štěpení škrobu a glykogenu na jednodušší sacharidy.

Ještě pod téma - Je nyní maso nezbytné ?
Což u dětí zatím nezpochybňuji a u dospělých určitě není, alespoň u některých, vegetariáni jsou a žijí kvalitní životy a dožívají se i vysokého věku.

Zajeď si na Kavkaz, a zeptej se stoletých co jedí. Odpovědí ti bude ŠAŠLIK. A to je maso! V historii není znám žádný člověk, který se dožil víc jak sto let, a byl vegetariánem. Dokonce nejsou známí ani 90 letí vegetariáni.

Vlastně mi ještě pro další diskutující vznikly otázky:
Je maso po dosažení dospělosti nezbytné k dožití se vyššího věku ? To víme - Ne.

To víme odkud? Prosím uvést autora tohoto tvrzení

Je maso nezbytné k dosažení plného potenciálu ve všech nebo v některých oblastech činnosti člověka a v případně v kterých ?

Jednoznačně ANO. Bez masa a živočišných tuků bude mít tělo málo cholesterolu, který je hlavním stavebním prvkem mozkových buněk.
Citace: "Přitom mozek je tkáň na cholesterol velmi bohatá a cholesterol obsažený v CNS tvoří cca 25 % celkového tělesného cholesterolu. Vysoký obsah cholesterolu v mozku je nutný proto, že tam plní celou řadu důležitých funkcí."

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.