Ladič 22.07.2022 13:53 Zobraziť v diskusii

Re: Chov zvierat - etické aspekty, konzumácia živočíšnej potravy

@Rusofil povedal/-a:

@Ladič povedal/-a:
Vyjma olivového souhlasím. Olej z oliv se lisoval již ve starověku. Máš to i v Bibli.

Já to vztahoval na naše středoevropské předky, nebo tady se olivový olej lisoval?
Co se týče olivového, tak pokud si byl někdy v Řecku (já 5x), maso se tam jí docela hodně. Není to tak, že by Řekové používali jenom olivový olej, bez ostatních živočišných tuků. Nebo zkus někomu na Kavkazu říct, že nebudou moct jíst svůj šašlik, tak tě vynesou ven v zubech. Tam jsou ještě chlapi, jak mají být a ne sušenky, co si dávají sójové laté a líbí se jim kluci.

Atom mluví o řízení GP. To je globál. Ty na to odpovídáš tímto:

"V době, o které mluvíš, neměli naši předci k rostlinným tukům přístup a jediné tuky, které byly k dispozici, bylo máslo, sádlo a tuky z masa drůbeže, ovcí, koz atd., proto byly i děti. O nějakém olivovém, nebo jiném rostlinném oleji k jídlu, neměli ani zdání. Od doby olivových olejů a sójového laté to jde s rozením dětí do kopru."

A tudíž já v kontextu jen dodávám upřesňující poznámku k olivovému oleji. Ale tušil jsem, žes to myslel jen na středoevropský region. S olivovým olejem prostě nemáš pravdu. Pomíjím jak ho przní současný průmysl. Tradiční olivový olej je lisovaný za studena a je zdravý. Používaly ho od nepaměti všechny starověké národy kde olivy rostou a že by třeba Arabové měli kvůli tomu nižší porodnost než my, prostě není pravda.
Jinak souhlas. Vím, že jižní národy jsou masožraví také. Jen jiné zdroje a skladba jídelníčku. A že používají zas jim dostupné živočišné tuky jako my.

A k tomu Kavkazu... Znáš na yt kanál "WILDERNESS COOKING"? Jestli ne, najdi si. To jsou žranice! Mňam! A to prostředí. Prostě nádhera. A kuchař je boží. S jakým klidem to vše dělá. Úplná meditace.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.