jardob 25.07.2022 21:39 Zobraziť v diskusii

Re: Chov zvierat - etické aspekty, konzumácia živočíšnej potravy

Pre predstavu:
Rozdiel medzi brojlerovým kurčaťom, ktoré dosahuje jatočnú hmotnosť po 5 týždňoch, a klasickým kurčaťom inej sorty, ktoré dosahuje jatočnú hmotnosť až po niekoľkých mesiacoch je aj v tom, že brojler má mäkké mäso a klasické kura má mäso tuhšie, vláknitejšie, ide viacej do zubov.
Kedysi som choval aj kačky. Keď sa brojlerová kačka vykadí na trávu, tak to miesto vyschne, ostane tam spálený fľak. Keď sa na trávnik vykadí obyčajná kačka, tak sa nič nestane. Tráva ďalej rastie.
Čo sa týka kvality mäsa, tak v tomto je výborný králik. Jatočná hmotnosť po 3 mesiacoch, a mäso je mäkké. Je to výborná náhrada za kura.
Rôzne vývojové chyby u sliepok sa prejavujú v každom chove. Pri chove kurčiat od vyliahnutia býva vždy aj určitý úhyn. Mne sa to podarilo celkom minimalizovať. Občas sa stáva, že majú krivé prsty. Pri ťažších kohútoch sa mi stalo, že boli ťažkí a mali problém s chôdzou, väčšinou posedávali. Preto chovám radšej iba ľahké nosivé druhy. Sliepky sa niekedy dokážu správať k sebe ako kanibalky. Môžu sa do krvi zobať. Stáva sa to len ojedinele, ale existuje to.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.